Foto: Pexels

Žiť vo vzťahu, kde je tento efekt prítomný, je doslova trestom.

Efekt Olivera Twista je pomenovaný podľa rovnomenného hrdinu z príbehu Charlesa Dickensa. Oliver Twist v ňom žiadal o viac jedla, aj keď už svoju porciu dostal. Tento termín sa odvtedy používa na opis javu, keď niekto chce ešte viac niečoho, čo už má – aj keď to nepotrebuje. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tomto zaujímavom jave napísal portál The Minds Journal.

Tento jav sa môže prejavovať v mnohých oblastiach života. Napríklad osoba môže mať dobre platenú prácu, ale stále sa bude cítiť neuspokojená, pretože túži po ešte väčšom množstve peňazí a vyššom postavení. Podobne niekto môže vlastniť veľa drahých vecí, ale stále bude cítiť pocit nedostatku, pretože chce viac.

Efekt Olivera Twista vo vzťahu sa často prejavuje ako túžba po väčšej pozornosti, náklonnosti alebo uznania zo strany partnera. Toto platí najmä pri nových vzťahoch, kde túžba po blízkosti a intimite môže byť prevažujúca.

Keď ale jeden partner neustále túži po väčšej náklonnosti, môže to vyvíjať tlak na druhého partnera, čo môže vyústiť v stratu záujmu.

Pexels

5 hlavných znakov efektu Olivera Twista vo vzťahu

1. Neustála potreba uznania. Ak sa vám zdá, že váš partner neustále vyžaduje pochvaly a uznania – a to aj za veci, ktoré by mali byť samozrejmosťou, zvýšte pozornosť.

2. Žiarlivosť. Túžba po väčšej pozornosti a náklonnosti môže spôsobiť, že sa budete cítiť ohrození prítomnosťou iných ľudí vo vašom partnerskom živote.

3. Prehnané očakávania. Partner trpiaci efektom Olivera Twista môže mať nerealistické očakávania týkajúce sa toho, čo by mal druhý partner robiť alebo ako by sa mal správať. Tieto očakávania môžu viesť k frustrácii a nespokojnosti oboch strán.

4. Strach z rozchodu. Tento strach môže viesť k neustálemu hľadaniu pozornosti a vynucovaniu si uisťovania od partnera.

5. Nedostatok sebaúcty. Človek, ktorého tento efekt trápi, môže často skĺznuť až do ponižovania sa, čo vedie k strate sebaúcty.

Je dôležité si uvedomiť, že efekt Olivera Twista vo vzťahu môže mať negatívny dopad nielen na obidvoch partnerov, ale aj na samotný vzťah. Preto je dôležité rozpoznať príznaky tohto javu a pracovať na ich riešení – buď individuálne alebo spoločne ako pár. Komunikácia, sebareflexia a snaha o zlepšenie sebaúcty sú kľúčové prvky pre úspešné riešenie tohto problému.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov