Naše telá majú svoj vlastný jazyk, ktorý hovorí hlasnejšie ako slová; prezradí o nás, ako sa v skutočnosti cítime a prezradí nás, ak klameme. Samozrejme len v prípade, že druhá osoba je schopná túto reč čítať.

Nedávne štúdia ukázali, že ľudia, ktorí sú schopní efektívne používať neverbálne signály našich tiel vo svoj prospech, majú vyšší level emocionálnej inteligencie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Poznať reč tela sa v niektorých aspektoch nášho života môže ukázať ako veľmi užitočná schopnosť  – či sa už snažíte zistiť, že niekto vo vašom okolí klame alebo chcete svojou vlastnou rečou tela vysielať signály druhým ľuďom. Prečítajte si týchto sedem rád, ktoré vám môžu pomôcť k úspechu.

Vystrite sa

freepik.com

Krčenie sa na stoličke, lakte na stole a zakrytá tvár – tieto gestá pôsobia dojmom, že nemáte absolútne žiadny záujem o to, čo počujete. Taktiež môžu znamenať aj to, že ste nesvoj, máte strach a najradšej by ste boli niekde inde. Ak sa ale posadíte s rovným, vystretým chrbtom a vypätom hruďou, vyzeráte úplne opačne; pôsobíte dominantne a sebavedome. Táto póza má navyše efekt aj na vás samých – pomôže vám oklamať samých seba a skutočne sa tak budete cítiť. Pamätajte, čím viac priestoru zaberá vaše telo, tým úspešnejšie pôsobíte a človek, s ktorým sa budete zhovárať, vás tak aj bude vnímať.

freepik.com 

Používajte gestá správne

pixabay.com

Ak to budete s vašou gestikuláciou preháňať, ľudia si čoskoro začnú myslieť, že klamete alebo sa snažíte niečo zakryť. Mali by ste si preto vybrať zlatú strednú cestu a moderovať ich – určite nespravíte dobrý dojem, keď pri zúrivom gestikulovaní niekomu pichnete do oka. Dávajte si tiež pozor aj na výrazy vašej tváre – nadvihnuté obočie v nesprávnom momente môže všetko pokaziť.

pixabay.com

Pozor na ruky

freepik.com

Ruky prekrížené na hrudi väčšinou nie sú dobrým znakom; hovoria, že sa cítite ohrozene, máte strach alebo nesúhlasíte s tým, čo hovorí druhý človek. Zaťaté päste sú tiež jasným nie. Tento dojem nezmiernite ani vtedy, keď sa pritom usmejete – práve naopak. Váš úsmev bude pôsobiť falošne a neúprimne. Skúste radšej niekedy vystrieť ruky pred seba s dlaňami nahor – znamená to, že nemáte čo skrývať.

freepik.com

Nedotýkajte sa vlasov

freepik.com

Ak ste jedným z tých ľudí, ktorý si pri rozhovore neustále zachádza rukami do vlasov, hrá sa s nimi, upravuje ich alebo si ich natáča na prst, musíte s tým prestať. Tento zvyk je znakom neistoty a taktiež môže druhému človeku vyslať signál, že sa nezaujímate o to, čo hovorí. Nechytajte si teda vlasy a radšej sa sústreďte na rozhovor.

freepik.com

Usmejte sa

brightside.me

Smiať sa úplne na všetkom rozhodne neodporúčame, ale dobre načasovaný úsmev na tom správnom mieste dokazuje, že máte kontrolu nad situáciou, nenecháte sa vyviesť z miery a ste schopní reagovať pokojne, nezáležiac na tom, aká stresujúca je situácia. Navyše budete pôsobiť ľudskejšie a príjemnejšie.

brightside.me

Očný kontakt

freepik.com

Očný kontakt je pravdepodobne tou najdôležitejšou časťou reči tela – väčšinou o vás totiž prezradia všetko. Pravda, ak sa na vás pozerá človek, ktorý sa tomu rozumie. Medzi praktické veci, ktoré sa nám hodia v každodennom živote ale patrí fakt, že príliš intenzívnym očným kontaktom môžete svojho spoločníka buď vydesiť (v tom lepšom prípade), alebo budete vyzerať ako šialenec (v tom horšom prípade). Alebo budete jednoducho pôsobiť veľmi neisto a nervózne. Ak budete robiť opačnú vec, za každú vec sa vyhýbať priamemu očnému kontaktu, tiež budete vysielať celkom jasnú správu: niečo skrývate. Musíte sa pokúsiť o prirodzený očný kontakt – občas pozerajte človeku do očí, keď hovoríte vážne veci a sem-tam preskúmajte maľovku na stene alebo vlastné ruky.

freepik.com

Ako podať ruku

freepik.com

Spôsob, ktorým podáte ruku je pomerne dôležitý, keďže v konečnom dôsledku to bude jeden z faktorov, na základe ktorých si o vás druhý človek utvorí obraz. Ako správne podať ruku? Rozhodne nie tak, aby mal ten druhý pocit, že drží mŕtvu rybu. Slabé až žiadne stisnutie ruky signalizuje málo sebavedomia a autority. Ale na druhej strane, drvenie ruky tiež nie je odporúčané – pôsobí to agresívne a arogantne a okrem toho, nechcete druhému človeku spôsobiť bolesť, však? Dĺžka stisku ruky je tiež dôležitá – krátky, ani príliš silný, ani príliš slabý stisk ruky pôsobí profesionálne.

freepik.com

Pozri aj:  AKO JEDNODUCHO ALE EFEKTÍVNE ODHALIŤ, KEĎ VÁM NIEKTO KLAME? POSTAČIA VÁM TIETO 3 KROKY

interez.sk (Simona Gray) brightside.me, talentsmart.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov