Keď máme niekoho radi, sme ochotní vytrpieť toho veľa.

Aj v situáciách, ak niekoho nepoznáme alebo je niekto na vyššej pozícii ako my, napríklad náš nadriadený, v nepríjemných situáciách sklopíme uši. Nemali by sme však nechať iných, aby sa snažili zmeniť to, kým sme a zasahovali nám do života. Akonáhle dosiahneme dospelosť, sme zodpovedné osoby a mali by sme vedieť robiť vlastné rozhodnutia. Prečo by sme sa teda mali nechať ovplyvňovať negatívnymi názormi iných ľudí? Týchto 10 vecí by ste rozhodne nemali len tak tolerovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nenechajte sa zatiahnuť do nezmyselných debát

Ak stretnete niekoho, kto má vytvorený názor a nie je ochotný akceptovať žiaden iný, je zbytočné strácať čas prehováraním a presviedčaním. Sú síce ľudia, ktorí sa iné názory snažia pochopiť, sú však aj takí, ktorí sa ich pochopiť nesnažia a len pretláčajú vlastný názor. Vyhrať hádku s takýmto človekom nie je výhrou. Múdrejšie je v takejto situácii mlčať a šetriť si energiu na dôležitejšie veci.

Nenechajte sa zahanbovať kvôli svojej minulosti

Vždy sa nájde človek, ktorý vám s radosťou kedykoľvek pripomenie chyby, ktoré ste v minulosti vykonali. Nech však zdvihne ruku ten, kto je úplne bez chýb. Minulosť je našou súčasťou a len vďaka nej sme dnes tým, kým sme. Navyše, už ju nijak nezmeníme. Každý má niečo, na čo nie je hrdý a človek, ktorý to zámerne proti vám využije len preto, aby ste sa cítili zle, nestojí za vašu pozornosť.

unsplash.com

Nenechajte sa oklamať

Ak niekoho prichytíte pri lži, nenechávajte to len tak. Klamár si tak bude myslieť, že jeho lži fungujú a bude v tom pokračovať.

Nenechajte sa presvedčiť, že zmeny sú zlé

Niektorí ľudia sa zmien boja a vytrvalo odmietajú vyskúšať čokoľvek nové. Je to však ich strach, nie váš. Aj keď je dôležité byť tolerantní, nenechajte sa odradiť od skúšania nových vecí. Zmena má predsa toľko výhod. Aj keď to nie je vždy ľahké, len tak môžeme napredovať.

Nenechajte sa odradiť od svojich záľub

Ak vás záľuba baví a činí vás šťastnými, neexistuje dôvod, prečo sa od nej nechať odradiť. Napríklad, ak zbierate známky a niekto vám povie, že je to len strata času a zbytočné vyhadzovanie peňazí, je to jeho názor a jeho problém, nie váš. Nenechajte nikoho, aby vám bránil v niečom, vďaka čomu ste šťastní.

unsplash.com

Nenechajte sa presvedčiť o tom, že potrebujete viac

Je nesmierne dôležité vedieť byť vďační za to, čo práve máme. Ak je niekto večne nespokojný a myslí si, že človek by mal neustále chcieť niečo viac, ináč nemôže byť šťastní, veľmi ľahko nás o tom môže presvedčiť. Ak vám napríklad práve ku šťastiu nechýba novší model auta, prečo by ste sa mali náhliť do jeho kúpy len preto, aby ste niekomu vyhoveli?

Ak nechcete, neriskujte

Ak chcete niečo dosiahnuť, musíte do toho investovať čas a úsilie. Sú síce výnimky, ktoré zdanlivo všetko dosiahnu ľahko, ako by lusknutím prsta, nie je to tak ale vždy. Každý má však vlastné ciele a vlastný spôsob, ako sa k nim dopracovať. Ak sa vaša kamarátka rozhodne vziať si hypotéku a kúpiť si nové bývanie, neznamená to, že musíte urobiť to isté. Dôverujte si, napokon dosiahnete to, po čom túžite.

Nenechajte sa odhovárať od snahy

Niekedy si vytýčime ciele, ktoré vôbec nie je ľahké dosiahnuť. Ak máme pri sebe tých správnych ľudí, budú nás v našom rozhodnutí podporovať a snažiť sa pomôcť. Nájdu sa však aj takí, ktorí nás budú presviedčať o tom, že sa to nedá, že to je príliš ťažké. Nenechajte sa však odradiť. Začiatky sú vždy najťažšie, keď sa však neskôr obzriete a zistíte, čo všetko ste dosiahli, budete môcť byť na seba hrdí.

unsplash.com

Nenechajte sa odradiť od svojich snov

Dobré veci sa nezískavajú ľahko. Cesta za úspechom a za splnenými snami je neraz vydláždená kritikou, neúspechmi a nespokojnými ľuďmi. To môže pôsobiť ako poriadna demotivácia, najmä ak počujeme kritiku od ľudí, ktorí sú nám blízki. Časom nás to však môže posilniť. Ak po niečom skutočne túžite, nenechajte sa odradiť, choďte za svojimi snami.

Nedovoľte, aby vám niekto vyberal priateľov

Obklopte sa ľuďmi, ktorí vám do života vnášajú radosť. Ak sa niekto okolo vás vznáša ako temný mrak, pôsobí negatívne a snaží sa vás od priateľstva s ľuďmi, na ktorých vám záleží, odhovoriť, nenechajte sa. Je dôležité mať okolo seba ľudí, na ktorých sa môžete spoľahnúť a viete, že vás majú radi.

Držte sa týchto zásad a uvidíte, ako sa vám uľaví.

Pozri aj: Viete, ako spoznáte hlúpeho človeka? Freud má skvelú radu, ktorú zhrnul do jedinej vety

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov