S farbami sa stretávame prakticky stále. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, ako na nás môžu vplývať?

Farby zohrávajú v našom živote veľmi dôležitú úlohu. My si to možno ani veľmi neuvedomujeme, no sme nimi ovplyvnení z každej strany. Napríklad, vôbec nie je náhoda, že Facebook je modrý, Nikon má v logu žltú farbu, alebo napríklad Coca-Cola červenú. Každá farba totižto na nás vplýva inak a vyvoláva u nás inú reakciu. Preto, či už ste umelec, módny návrhár alebo len obyčajný človek, ktorý sa chystá maľovať kúpeľnu alebo inú izbu, mali by ste vedieť, ako jednotlivé farby dokážu ovplyvňovať našu myseľ a náladu a podľa toho prehodnotiť svoje plány na rekonštrukciu domova.

Článok pokračuje pod videom ↓

Modrá

pixabay
pixabay

Modrá farba reprezentuje vyrovnanosť, inteligenciu, ochranu a dôveru. Môže nám pomôcť upokojiť myseľ a zlepšiť našu koncentráciu. Napríklad bolo dokázané, že študenti, ktorí sa ocitli v modrej miestnosti predtým, než išli písať test, dosiahli lepšie výsledky. Naopak, veľmi veľa modrej môže pôsobiť chladne, bez emócii a môžeme sa cítiť nepríjemne. Modrá je celkovo vo svete najobľúbenejšia farba, a je vhodná do spální a pracovní.

Zelená

pixabay.com
pixabay.com

Zelená farba je farbou prírody, vyrovnanosti, harmónie, ale aj bohatstva. Vplýva na nás veľmi upokojujúcim dojmom. Keď svet okolo nás obsahuje dostatok zelene, cítime prítomnosť vody a len malé nebezpečenstvo hladu, takže zelená farba má na nás veľký upokojujúci vplyv. Na druhej strane, ak je zelenej priveľa, môžme sa cítiť vyčerpane, znudene, náladovo alebo lenivo. Kedže zelená vraj odháňa nočné mory, je to najvhodnejšia farba práve do spální.

Žltá

pixabay
pixabay

Žltá je farbou šťasia, energie, optimizmu, sebadôvery a tvorivosti. Správne zvolený odtieň žltej dokáže urobiť divy. Môže pozdvihnúť našu náladu alebo dokonca sebavedomie a cítime nadšenie. Jej nevýhodou je to, že priveľa žltej v nás môže spôsobovať úzkosť či dokonca až strach. Nemala by sa používať v izbách kde sa spí, pretože je dokázané, že aj malé bábätká plačú viac v prostredí, kde je žltá farba. Vhodná je pre kuchyne alebo kúpeľne.

Oranžová

pixabay
pixabay

Oranžová predstavuje teplo, istotu, pohodu či zábavu. Najčastejšie sa s touto farbou stretávame v posilovniach alebo je súčasťou športového oblečenia. Je to kvôli tomu, že v nás vzbudzuje odhodlanie a motiváciu. V negatívnom zmysle, spôsobuje presný opak – deprimáciu. Najmä ak sa skombinuje s čiernou. Taktiež môže naznačovať ľahkomyseľnosť alebo nedostatok intelektuálnych hodnôt. Najvhodnejšia je pre obývačku alebo jedáleň.

Červená

pixabay
pixabay

Červená je optimistickou farbou, farbou lásky, vášne, tepla a dobrodružstiev. Je to veľmi efektívna, silná, živá priateľská a jednoduchá farba. Povzbudzuje nás a zvyšuje frekvenciu tepu, prípadne na nás pôsobí romanticky. Treba však dať pozor, priveľa červenej môžme vnímať ako nebezpečenstvo či agresivitu. Štúdie potvrdili, že mnoho vodičov a vodičiek sa v červených autách správajú agresívnejšie. Ideálna je pre spálne alebo jedálne.

Ružová

pixabay
pixabay

Ružová je sladká farba lásky a pokoja. Táto farba dokáže znižovať hnev a agresivitu. Výskum ukázal, že väzni v Spojených Štátoch Amerických boli po vystavení ružovej farby oveľa viac pokojnejší. Naopak medzi negatíva patrí to, že v spoločnosti môže priveľa ružovej pôsobiť dojmom nezrelosti či nedostatku vôle. Vhodná je pre spálne.

Fialová

pixabay
pixabay

Fialová je farbou nápaditosti, pravdy a kvality. Je to farba ducha, ktorá povzbudzuje hlboké rozjímanie či meditáciu. Častokrát je spájaná s priestorom medzi nebom a zemou. Medzi jej nedostatky určite patrí to, že priveľa svetlo či tmavofialovej farby na nás môže pôsobiť depresívne, lacno či škaredo. Je ideálna pre spálne alebo kúpeľne.

Sivá a čierna

pixabay
pixabay

Tieto dve elegantné farby reprezentujú formálnosť, silu, ochranu či neutrálnosť. Čierna farba, to sú vlastne všetky farby. Čierna a sivá v nás vyvolávajú  pocit sebaovládania, disciplíny, nezávislosti, silnej vôle a dávajú predstavu sily a autoritatívnosti. Priveľa čiernej však pôsobí veľmi depresívne či zapríčiňuje výkyvy nálad alebo môže vyvolávať dusnú atmosféru. Ideálne sú pre: v podstate pre všetky izby.

Ktorá je vaša obľúbená?

interez.sk (Alexandra Geletová), vanessaarbuthnott.co.uk, color-affects.co.uk
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov