Tieto dôkazy usvedčia každého chronického klamára.

Vraví sa, že klamár musí mať dosť silnú pamäť, aby si dokázal zapamätať všetko, čo hovoril. U niektorých z nich však pravda raz-dva vyjde na povrch, iní zas dotiahnu klamstvo do hotového majstrovstva. Máte pocit, že vám partner klame? Intuícia zvyčajne neklame a preto jej treba venovať pozornosť. Vedci sa sústredili na neverbálnu reč tela, pričom upozorňujú na 7 zvláštností, ktoré usvedčia takmer každého klamára.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nielen partnera, ale i falošnú priateľku či blízkeho človeka. Niekedy stačí len trošku všímavosti a vieme, koľká bije. Čo si teda máme všímať?

#1 Príliš dôrazná gestikulácia

Obrovské gestá, ktoré zaberajú pomaly celú miestnosť. Len výnimočne je prehnané rozhadzovanie rukami znakom osobnostného temperamentu. Psychológovia poukazujú na to, že je to typický znak klamárov. Aby podčiarkli „pravdivosť“ svojho tvrdenia, siahnu po prehnaných gestách. Už vtedy treba zbystriť pozornosť.

#2 Gestá sa nezhodujú s tým, čo hovoria

Telo o nás väčšinu prezradí oveľa viac, než by sme chceli. A tak to je aj v prípade klamára. Hovorí vám áno, pričom hlavou jemne kýva na znak nesúhlasu? V tom prípade viete, že ho odhalilo jeho telo. To je (našťastie) ten najväčší zradca.

#3 Schované dlane

Photo by Corinne Kutz on Unsplash

Ak svetu ukazujeme svoje dlane, znamená to, že sme otvorení a nič neskrývame. Klamár však podvedome urobí všetko preto, aby jeho dlane ostali schované. Môže si dať ruky do vrecka alebo za chrbát. Ak sa to opakuje často, pátrajte po príčine. Takmer na 100% niečo skrýva.

#4 Privreté oči

Akoby klamári chceli privrieť oči pred samotnou pravdou. Môžno si i vy z detstva pamätáte, že ste pri klamstve pozerali do zeme a odmietali ste odlepiť oči od topánok. Oči nám povedia, aká je pravda. Podvedome to vie nielen dieťa, ale i dospelý.

#5 Neúprimný úsmev

Photo by Ethan Hoover on Unsplash

Klamári sa často usmievajú, avšak ich úsmev je umelý a neúprimný. Všetci vycítime, keď sa niekto nasilu usmieva. Hraný úsmev klamára býva zvlášť očividný, ak sa začnete rozprávať o naozaj pálčivých témach.

#6 Zovreté pery

Podľa psychológov sú práve zovreté pery jednoznačným dôkazom klamstva. Ak niekomu položíte (nevinnú) otázku a on pri odpovedi zovrie pery, vtedy treba naozaj zbystriť pozornosť. Pravdepodobne totiž ide o čistú lož.

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov