Občas sa do situácie, kedy potrebujeme pomoc, dostane každý z nás. Viete, kde ju hľadať?

Mnoho ľudí si myslí, že najlepšie je, ak si každý svoje starosti rieši sám. Avšak, ako povedal básnik John Donne: „Nikto nie je ostrovom sám pre seba.“ Vždy je vo vašom okolí niekto, kto vám ochotne poskytne pomocnú ruku, ak sa potrebuje poradiť, či sa porozprávať a uľaviť tak svojej duši.

Článok pokračuje pod videom ↓

V prípade, ak vás niečo trápi, prvou voľbou by mala byť rodina a blízki priatelia. Nič nepadne lepšie, ako porozprávať sa s blízkou osobou, nájsť pochopenie, prípadne radu, či objatie. To je pravá „slepačia polievka pre dušu“. Môže sa však stať, že nikto z vašich blízkych práve nie je dostupný, alebo človek môže mať pocit, že ho blízki nepočúvajú, nerozumejú mu, či neprejavujú dostatočný záujem. Čo vtedy?

pixabay.com

Pomôcť môže Linka Dôvery alebo Linka Nádeje. U nás na Slovensku je ich niekoľko. Linky fungujú napríklad v Košiciach, v Nitre či v Prešove. Na každú linku dôvery je možné nájsť telefonický kontakt, mnohé však berú ohľad na to, že nie každý má možnosť alebo odvahu využiť telefón. Napríklad, Linka dôvery v Košiciach umožňuje ľuďom v prípade potreby využiť aj možnosť chatu, Skypu alebo emailu. Na email zamestnanci linky odpovedajú do troch pracovných dní. Chat a telefón sú dostupné v pracovných hodinách, ktoré sú vždy uvedené na webovej stránke Linky dôvery.

Linku dôvery je možné kontaktovať s akýmkoľvek problémom, jej zamestnanci vždy poradia a pomôžu najlepšie, ako v danej situácii dokážu. Dôležitou súčasťou Linky dôvery je anonymita. Nikto sa vás nebude pýtať, koľko máte rokov, kto ste a odkiaľ ste. Zameriavajú na problém, s ktorým sa na nich obrátite a pokúsia sa ho s vami vyriešiť. Rovnako anonymní však ostávajú aj pracovníci. Možnosť takejto pomoci vyhľadáva na Slovensku čoraz viac ľudí.

linkadeti.sk

Čo v prípade, ak Linka dôvery nestačí? Život nám často do cesty kladie prekážky, ktorých následkom sú prirodzené emócie a pocity ako hnev, smútok, strach či neistota. Ak je jedinec schopní vyrovnať sa s týmito pocitmi sám, prípadne za pomoci rodiny a blízkych priateľov, je to v poriadku.

Úplne v poriadku je však aj to, ak to sám nezvládne a potrebuje pomoc odborníka. Dôležité je vyhľadať ho hlavne v prípade, ak negatívne emócie pretrvávajú dlhší čas a zasahujú do výkonu práce, či školských povinností a ovplyvňujú naše vzťahy s inými ľuďmi.

pixabay.com

Prvým krokom je navštíviť obvodného lekára, ktorý v prípade potreby odporučí najvhodnejšieho odborníka v okolí. Väčšinou sú to psychológovia v nemocniciach, v súkromných ambulanciách alebo poradniach. K návšteve psychológa síce odporúčanie od obvodného lekára nie je potrebné, iste však najlepšie poradí, ku ktorému odborníkovi sa vydať.

Ďalšou z možností je vyhľadať odbornú pomoc psychoterapeuta. Tá je zameraná na vybudovanie dôverného vzťahu medzi človekom v núdzi a terapeutom. V psychoterapii sa duša lieči rozhovorom a jedinec sa vedie k tomu, aby v sebe objavil dostatok síl na nájdenie riešenia svojho problému.

pixabay.com

Ak teda máte pocit, že potrebujete niekoho, kto vašim problémom porozumie a poradí, existuje niekoľko dostupných riešení. Ako sme v úvode spomenuli, nikto nie je odkázaný sám na seba. Nezáleží na veku či pohlaví, vždy je tu niekto, kto vám je ochotný podať pomocnú ruku.

Pozri aj: 25 ľudí sa zdôverilo s radami, ktoré im pomohli v ich boji s duševnými chorobami

linkadeti
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov