Čo to znamená, keď sa náš partner obzrie (a nejeden raz) za atraktívnou ženou? Je to normálne? Alebo máme dôvod na paniku?

Jeden známy mi pred nedávnom rozprával negatívnu skúsenosť so svojou, dnes už chvalabohu bývalou partnerkou. Tvrdil, že sa s ňou bál chodiť na nákup. Ak nedajbože čo i len zavadil pohľadom o cudziu ženu, urobila mu hysterickú scénu, za ktorú by sa nemusela hanbiť žiadna herečka. Bolo jej jedno, koľko má divákov. Dokonca čím viac ľudí bolo okolo nich, tým viac sa dostávala „do švungu“. Táto reakcia je prehnaná. Čo je však normálne a kedy sa máme báť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnoho ľudí si myslí, že tým, že vstúpia do vzťahu, sa u ich partnera či partnerky automaticky blokuje zmysel pre krásu a príťažlivosť. Aj preto začínajú sondovať a robiť všetko preto, aby sa ich milovaný nezahľadel do osoby opačného pohlavia. Menej sebavedomé ženy (a rovnako aj muži) sa neraz menia na stíhačky, ktorými lomcuje žiarlivosť. No podľa vedcov to, že sa občas pozrieme na cudziu osobu, je absolútne v poriadku. Má to na svedomí samotná matička príroda.

Je to absolútne normálne

Photo by averie woodard on Unsplash

Ruku na srdce. Kto z nás sa nikdy nepozrel na iného človeka? Dokonca aj vtedy, keď je vedľa nás partner, ktorého milujeme z celého srdca. Podľa vedcov sú však skôr muži tí, ktorí sa otočia za atraktívnou ženou. Vedie ich k tomu samotná príroda. Práve tam, kdesi v genóme, majú zapísanú prapôvodnú túžbu rozmnožovania sa, bez ktorej by náš ľudský rod už dávno vyhynul.

Samozrejme, človek je viac než zviera, a tak (väčšinou) dokáže riadiť svoje pudy. Ak sa muž pozrie na inú ženu, je to v poriadku. Oveľa dôležitejšie je to, ako sa na ňu pozerá. Ak mu idú oči vypadnúť z jamôk, pričom si neodpustí dvojzmyselné poznámky, a to dokonca vo vašej prítomnosti, niečo nie je v poriadku. Týmto gestom znevažuje vás ako ženu, ktorú v tej chvíli ponížil na úroveň veci.

Ak sa však obzrel za peknou ženou, pričom samozrejme nezabúda, že vy ste tá, s ktorou chce stráviť svoju budúcnosť, naozaj nemáte dôvod na paniku.

Žiarlivosť, ktorá môže byť kontraproduktívna

Photo by Tanja Heffner on Unsplash

Jemná žiarlivosť sa dá prežiť. Ak však celý svoj život zasvätíte neustálemu sondovaniu partnerovho súkromia, skôr či neskôr oňho prídete. Sebavedomá žena sa neznižuje k žiarlivostným scénam, pretože pozná svoju hodnotu. Vie, že partner je s ňou preto, že ju miluje a nebojí sa mu dôverovať.

Konieckoncov, môžeme sa pozrieť do cudzieho taniera, len nesmieme zabúdať na to, že naša večera nás čaká doma.

Pozri aj: Táto prekvapivá vec je príčinou väčšiny rozchodov. Dokáže položiť aj tie najsilnejšie vzťahy, no nevera to nie je

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov