Najradšej vidíme náš notes preplnený papierikmi s dátumami rôznych udalostí.

Najradšej by sme sa zúčastnili každej jednej akcie a s kamarátmi šli na výlet hoc aj každý deň. Ale potom, keď už je tesne pred akciou, niečo sa v nás zlomí a my radšej zostaneme doma. Prečo sa teda do niečoho najprv hrnieme a potom na poslednú chvíľu zrušíme všetky naše plány?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Strach z toho, že prídeme o nejakú super akciu

Na Facebooku na nás často vyskakujú rôzne udalosti, akcie a podujatia. Dostávame rôzne pozvánky a vždy sa zaujímame o to, čo sa bude diať v našom okolí. Ale, na koľko z týchto akcií aj reálne ideme? Zrejme to bude len veľmi malé číslo. Keď nadíde deň D, vždy sa z toho nejako vyhovoríme. A tak sa náš „strach z toho, že prídeme o super akciu“, zmení na „radosť z toho, že sme na tú akciu nešli“.

#2 Nie sme si istí, či tam chceme ísť

Niekedy je to proste tak. Bijú sa v nás dve osoby a my nevieme, čo máme robiť. Všimli ste si však, že v takýchto prípadoch väčšinou povieme našim priateľom, že „si nie sme istí, či to stihneme, pretože už máme na pláne niečo iné“? Podľa odborníkov je to typická prevencia pred tým, aby sme sa necítili vinní, aj keby sa na tú akciu nedostavíme.

unsplash.com

#3 Potrebujeme nejaký čas osamote

Každý psychológ by vám povedal, že čas strávený osamote je naozaj potrebný. Niekedy jednoducho všetko, čo potrebujeme, je posteľ, deka, kilo čokolády a seriál s minimálne šiestimi sériami. A je to úplne normálne. Raz za čas potrebuje každý dobiť svoje baterky a to môže urobiť iba vtedy, ak zruší všetky ostatné plány a bude robiť to, čo chce – teda vo väčšine prípadov nič.

#4 Kvôli ľuďom

Tak schválne, ruku hore, kto niekedy zrušil svoje plány iba kvôli tomu, s akými ľuďmi sa mali realizovať? Či tomu chceme veriť alebo nie, spoločnosť je veľmi dôležitá. A ak máte ísť niekde na akciu, na ktorú sa síce tešíte, no s ľuďmi, s ktorými si veľmi nerozumiete, kazí to celé kúzlo a vy radšej všetky svoje plány zrušíte.

#5 Zrušiť plány je jednoduché

Ďalším z dôvodov, prečo je rušenie plánov na poslednú chvíľu také uspokojujúce je to, že je to zároveň aj veľmi jednoduché. Už nemusíme posielať holubov alebo dymové správy. Dnes nám na to stačí jediná správa a všetko je vybavené. V podstate napísať, že nikam nejdete je tak jednoduché, že aj keď chcete ísť, radšej všetko zrušíte.

Naozaj, niečo na tom celom bude. Na tom, že veľakrát radšej všetky plány zrušíme, než by sme sa mali premôcť a dotiahnuť ich dokonca. Nech už je váš dôvod pre zrušenie akýkoľvek, pamätajte si, že ani toto netreba preháňať. Raz za čas by ste sa predsa len v spoločnosti objaviť mali. Či už kvôli tomu aby ste upevnili vzťahy so starými priateľmi, získali nejakých nových, vyvetrali si hlavu, skúsili niečo odlišné, alebo sa iba tak socializovali.

unsplash.com

Pozri aj: Všetci ľudia, ktorí milujú samotu, majú spoločných týchto 21 unikátnych vlastností

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov