Foto: trustcounsel.com

Každý z nás občas zažíva ten pocit, keď sa zasekne na mieste.

Nie každý deň je nedeľa. Neraz je naša kreativita na bode mrazu. Stáva sa to najmä v prípadoch, keď ju najviac potrebujeme. Avšak náš každodenný pomocník sa “ napotvoru“ radšej schová niekam do kúta. Našťastie, na každý problém existuje riešenie. Vo chvíľach, keď potrebujete urýchlene naštartovať kreativitu, vám určite prídu vhod skvelé rady od Steva Jobsa, ktorý rozhodne vedel, ako na to. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Steve Jobs veľmi dobre vedel, čo je to pracovať pod časovým stresom. Napriek tomu neklesal na duchu a neprepadal panike. Toto sú podľa neho 3 esenciálne tipy, ktorými môžete naštartovať svoju tvorivosť. Určite stoja za to, aby ste si ich osvojili.

#1 Premýšľajte, keď chodíte

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Steve Jobs s obľubou organizoval tzv. „walking meetings”, čiže mítingy, pri ktorých kráčal. Veril, že pri chôdzi či inej fyzickej aktivite môže myseľ prísť na množstvo skvelých nápadov. Sám zažil v živote viacero „aha momentov“, kedy prišiel na geniálnu myšlienku práve pri chôdzi.

Preto ak máte pocit, že neviete prísť na nič zaujímavé, choďte sa prejsť. Podľa výsledkov výskumu Standfordskej univerzity tak môžete svoju kreativitu zvýšiť až o 60 percent. A to je viac než dosť.

#2 Meditujte

Photo by JD Mason on Unsplash

Našťastie, v dnešnej dobe čoraz väčšie množstvo vedcov prichádza na pozitívne účinky meditácie. Naša myseľ je ako pohár. Ak v nej chceme vytvoriť niečo nové, musíme ju najprv vyprázdniť. Zbaviť sa všetkých negatívnych myšlienok a naučiť sa vychutnať si prítomný okamih je dôležitejšie, než sa zdá.

Aj Steve Jobs pravidelne meditoval. Meditačné techniky si osvojil v Indii. Vedel však, že naučiť sa meditovať sa nedá zo dňa na deň. Vyžaduje si to nemalú disciplínu. Čas, ktorý venujete meditácii, však rozhodne nie je zbytočný. Nielenže si vyčistíte myseľ, ale urobíte si v nej priestor aj na nové, kreatívne nápady.

#3 Pustite sa do niečoho nového

Photo by Alice Achterhof on Unsplash

Podľa Jobsa sa dá kreativita naštartovať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich môže byť aj vyskúšanie niečoho absolútne netradičného. Ak už dlhodobo stojíte na mieste, skúste sa prihlásiť na kurz hrnčiarstva, šitia či lukostreľby. Fantázii sa medze nekladú.

Akonáhle sa pustíte do niečoho nového, vaša myseľ bude nútená zapojiť iné oblasti. Všetko so všetkým súvisí a v konečnom dôsledku to môže naštartovať aj vašu kreativitu. Jobsovi zamestnanci často chodili na kurzy, ktoré na prvý pohľad nemali nič spoločné s ich prácou. Možno aj preto však spoločne dokázali vytvoriť skutočne jedinečné produkty, ktoré sa odlišujú od všetkých ostatných.

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov