Patríte medzi nich aj vy?

Väčšina rozprávok sa paradoxne končí svadbou. A čo bude potom, to záleží predovšetkým na oboch partneroch, ktorí vstúpili do manželstva. Vedci zistili, že predsa len nie je človek ako človek a niektoré typy ľudí sú v manželstve akosi šťastnejšie a spokojnejšie. Zistenie vedcov je však také neočakávané, že určite šokuje aj vás. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Do vzťahu vstupujú rôzne typy osobností – ako introverti, tak aj extroverti. Avšak v pohlaviach sa diametrálne líši postoj a pocit šťastia v dlohodobom manželstve. Podľa záverov vedcov, ženy introvertky sú spokojné v manželstve aj dlhšiu dobu po uzavretí zväzku. U mužov je to však, paradoxne, naopak. Muži s introvertnou povahou sú z dlhodobého hľadiska v manželstve oveľa menej spokojní, než extrovertní muži.Vedci dokonca zistili, že slobodní muži sú na tom oveľa lepšie, než „ženáči“ s introvertnou povahou.

Manželstvo nie je kľúčom ku šťastiu

Photo by Drew Coffman on Unsplash

Štúdii sa celkovo zúčastnilo 2015 účastníkov, z ktorých počas ôsmych rokov do manželstva po prvýkrát vstúpilo celkovo 468 jedincov. Vedci zistili, že pocit lásky u ľudí začal vyprchať po roku až dvoch po uzavretí manželstva.

Táto štúdia môže byť v určitom zmysle prelomová, pretože rúca bežne zaužívaný pohľad o tom, že len manželstvo nás urobí šťastnými. Podľa výsledkov štúdie to tak rozhodne nie je. Väčšinou, keď vstupujeme do manželstva, cítime sa šťastní a spokojní, no po pár rokoch tento pocit upadne. Neostáva nám teda nič iné, než si skutočne budovať vzťah. Introvertní muži to však majú o dosť ťažšie, pretože neraz majú problémy s komunikáciou, uzavierajú sa do seba a rozprávať sa o tom, čo ich trápi, im robí značné ťažkosti.

O vzťah sa treba snažiť

Photo by Carly Rae Hobbins on Unsplash

Vedci zistili, že vo vzťahu sa oplatí byť svedomitým – a to najmä ženám, ktorých svedomitosť prispievala k harmonickému pocitu z manželského vzťahu. Ženy, ktoré disponujú touto vlastnosťou, nebudú brať vzťah na ľahkú váhu. Práve naopak, budú sa snažiť, aby fungoval, pretože ani ten najlepší vzťah nebude fungovať bez toho, aby sme mu nevenovali čas a pozornosť.  Prekvapivé na samotnej štúdii je i zistenie, že u mužov svedomitosť nevyvoláva pocity šťastia a spokojnosti, vedci to vypozorovali iba u žien.

Možno práve táto štúdia prináša odpoveď i na to, prečo všetky rozprávky končia svadbou. Po nej začína skutočný život a na vzťahu treba naozaj pracovať. Inak sa rozprávka zmení na nevydarenú frašku.

Pozri aj: Toto si prečítajte, ak sa bojíte, že nikdy nenájdete „toho pravého“

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov