Foto: Photo by NEOSiAM 2020 from Pexels

Počuli ste už o emocionálnom sadizme?

O bežnom sadizme ste už určite niekde čítali alebo počuli. Čo je to však emocionálny sadizmus? Ide o stav, kedy človek nachádza potešenie v tom, ak niekomu môže ubližovať nie fyzicky (ako pri klasickom sadizme), ale psychicky – teda emocionálne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Psychology Today popísal 6 najtypickejších znakov emocionálneho sadistu. 

#1 Internetové trollovanie alebo šikanovanie

Emocionálni sadisti sa vyslovene vyžívajú v tom, ak niekoho môžu ponížiť, alebo niekomu môžu ublížiť. Ich útočiskom sa preto denne stávajú internetové diskusie, kde sa môžu skryť pod rúško anonymity.

#2 Stalkovanie

Títo ľudia sú veľmi zruční v cyberstalkovaní. Ak si vyhliadnu svoju obeť, sú schopní zistiť si o nej naozaj úplne všetko. Samozrejme potom neváhajú tieto (veľakrát citlivé) informácie nejakým spôsobom zneužiť. 

#3 Pozeranie videí zobrazujúcich násilie

Emocionálni sadisti sa vyžívajú aj v sledovaní videí, kde je zachytené nejaké fyzické násilie. Zatiaľ čo normálni ľudia sa takýmto videám vyhýbajú, oni ich vyhľadávajú. Táto črta sa môže prejavovať aj nadmerným hraním hier s násilnou tematikou. 

Photo by NEOSiAM 2020 from Pexels

#4 Fascinácia zbraňami

Veľmi častá je u týchto ľudí aj fascinácia strelnými či inými zbraňami. Vedia, koľko utrpenia a bolesti môžu spôsobiť, preto je pre nich táto oblasť taká zaujímavá. 

#5 Toxické vodcovstvo

K hotovej pohrome dochádza, ak sa emocionálny sadista dostane do nejakej vodcovskej pozície. Jeho podriadení si v tej chvíli môžu byť istí, že ich čaká hotové peklo. Keď totiž títo ľudia dostanú do rúk moc, prebúdza sa v nich to najhoršie. 

#6 Chorobná pomstychtivosť 

Zatiaľ čo normálny človek je schopný na väčšinu krívd zabudnúť a odpustiť ich, emocionálny sadista to nikdy nespraví. Pomstu je schopný plánovať aj roky, a isté je, že ak mu niekto ublížil, dá si naozaj záležať na tom, aby mu to vrátil aj s úrokmi. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov