Foto: Photo by Stephan Seeber on Unsplash

O pojme “schadenfreude" ste možno ešte nepočuli.

Slovo schadenfreude pochádza z nemčiny a znamená mať radosť z utrpenia iného človeka. Možno ste to zažili aj vy, že sa niekto na ulici pošmykol na ľade a spadol, no namiesto toho, aby ste mu pomohli, zasmiali ste sa. Mnohí zas majú v obľube videá, na ktorých sa iným ľuďom deje niečo nepríjemné a trápne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dehumanizácia

Psychológovia z Emory univerzity sa však rozhodli, že tento fenomén bližšie preskúmajú a prídu mu na koreň. Jeden z najnovších výskumov ukázal, že schadenfreude, aj keď je to len momentálny stav, môže byť známkou psychopatie a jadrom tohto javu je dehumanizácia.

Dehumanizácia je jav, v rámci ktorého ľudia alebo skupina ľudí opomínajú, že osoba, ktorej sa niečo deje, má aj pozitívne ľudské vlastnosti. Okrem toho, spája sa s črtami, akými sú napríklad sadizmus či narcizmus a mnohí odborníci ju spájajú s temnou triádou, ktorá pozostáva z narcizmu, sadizmu a machiavelizmu.

Foto: unsplash

Strata empatie

Nemusíte sa však báť, štúdia uverejnená v časopise New Ideas in Psychology tvrdí, že schadenfreude (škodoradosť) sa netýka len psychopatov, ale je bežne vyskytujúcim sa javom aj u “normálnej“ populácie. U každého jedinca môže dôjsť k dočasnej strate schopnosti empatie. Odborníci tvrdia, že v takom momente zabúdame na to, ako sa asi dotyčná osoba môže cítiť a dbáme len o vlastné potešenie.

Subformy

Vedci sa do skúmania javu dali ozaj naplno, pretože prišli aj s ďalšími zaujímavými poznatkami. Zistili napríklad, že schadenfreude má subformy, a to rivalitu, spravodlivosť a agresiu. Agresia je napríklad badateľná v prípade, keď jeden z dvoch športových tímov prehrá a ten druhý má z toho radosť. Rivalita sa týka viac personálnej úrovne a objavuje sa napríklad, keď dvaja kolegovia bojujú o povýšenie. Čo sa spravodlivosti týka, ľudí teší, keď vidia, že niekto pri moci, kto je krutý a nespravodlivý, dostane to, čo si zaslúži.

Foto: unsplash

Prinavrátenie empatie

Prečo je dôležité venovať sa výskumu tohto javu? Odborníci tvrdia, že so schadenfreude úzko súvisia napríklad sebahodnotenie a sociálna identita. Keď sa vedcom podarí zistiť, v čom presne schadenfreude tkvie, umožní im to pustiť sa do skúmania toho, ako ľuďom stratenú empatiu prinavrátiť.

Aj keď sa schadenfreude vyskytuje bežne, je náročné hovoriť o tom, či je to dobré alebo zlé. To, či je ozaj vtipné, keď niekto spadne zo stoličky, necháme na vašom posúdení, iste by ste sa však nechceli ocitnúť v koži toho, kto trpí, a na kom sa ľudia dobre bavia.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov