Dokážete si predstaviť život niekde ďaleko na arktických pláňach?

Nekonečná biela, sivá, alebo odtiene modrej, večná zima, žiadna krásna zeleň, ako u nás. Na prechádzku do prírody sa asi len tak nevyberiete, ani posedieť do parku. Možno s kamošmi na nejaké to zamrznuté pivo, kaviareň, či reštauráciu tam však asi len tak nenájdete. Dobrú noc vám dajú mrože, tulene, soby a možno polárne líšky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno to je dôvodom toho, že tu ľudia občas trpia ochorením zvaným piblokto, alebo pibloktoq či arktická hystéria. Ochorenie je kultúrne podmienené, vo väčšine prípadov sa totiž vyskytuje medzi Inuitmi žijúcimi v oblasti Arktídy. Ochorenie sa týka najmä žien a prejavuje sa hysterickým, iracionálnym a nebezpečným konaním, po ktorom nasleduje amnézia. Prvýkrát si túto zvláštnosť všimli bádatelia v roku 1892 a ako prvý ju detailne popísal admirál Robert Peary.

Jej najčastejší výskyt možno badať v zimných mesiacoch počas dlhých arktických nocí. V súčasnosti vedci diskutujú o tom, či skutočne ide o kultúrne podmienený syndróm, alebo ochorenie v skutočnosti ani neexistuje. Zatiaľ je však oficiálne súčasťou Diagnostického a štatistického manuálu psychických ochorení (DSM-IV).

pixabay.com

V danom momente sa pod vplyvom ochorenia potláča osobnosť ženy. Piblokto sa prejavuje ako disociatívna epizóda rozdelená na štyri fázy, a to: sociálne utiahnutie sa, vzrušenie, kŕče, alebo stupor a napokon príznaky pominú.

Niektoré zdroje však tvrdia, že piblokto sa netýka len inuitských žien, ale že okolo roku 1800 sa rovnaké príznaky vyskytovali aj u európskych námorníkov, ktorí sa v arktických oblastiach plavili.

Presná príčina vzniku ochorenia piblokto nie je známa, vedci si však myslia, že ju spôsobuje nedostatok slnečného žiarenia, extrémna zima a dezolátny stav väčšiny dedín nachádzajúcich sa v arktickej oblasti. Navyše kultúra Inuitov je relatívne izolovaná od všetkých ostatných skupín.

pixabay.com

Okrem toho sa však často spája piblokto s intoxikáciou vitamínom A, teda hypervitaminózou. Inuiti a Eskimáci sa totiž živia hlavne stravou bohatou na spomínaný vitamín A, ako napríklad pečeňou, či obličkami cicavcov a rybami. Ak by však skutočne išlo o nadmernú konzumáciu mäsa z istých druhov tuleňov alebo polárneho medveďa, ktoré majú v tele toxické dávky vitamínu A, piblokto by postihovalo všetkých, mužov, ženy, deti, starých, mladých a aj psy, nie len ženy. Navyše, následky hypervitaminózy sú často fatálne.

pixabay.com

A čo si o ochorení myslia samotní Inuiti? Podľa nich je príčinou piblokta posadnutie zlými duchmi. Stále tu totiž prevláda šamanizmus a animizmus, pričom sprostredkovateľom medzi ľuďmi a nadprirodzenými silami je liečiteľ, alebo angakkuq. Piblokto sa podľa nich nemá liečiť, ale jedinec, ktorý ním trpí sa má ponechať bez zásahu.

 Problémom však je, že piblokto sa často mýli s inými ochoreniami, napríklad epilepsiou, pri ktorých môže nezasahovanie jedincovi vážne uškodiť.

Pozri aj: Keď mala Kate 17 zistili, že trpí schizofréniou. Svoje halucinácie začala kresliť na papier

wikipedia
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov