Foto: Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Urobte si tento rýchly test a zistite, aká je vaša úroveň empatie.

Z každej strany počúvame vety typu: “Buď viac empatický“, “Skús sa vcítiť do mojej situácie“, “Skús ma aspoň trochu pochopiť” či “Zaujíma ťa vôbec, aké to mám ťažké?“ Nuž, áno, to všetko sú otázky adresujúce na empatiu. A aj keď sa to možno nezdá, empatia je naozaj dôležitá vec. Vedeli ste však, že jej úroveň je možné zmerať? Skúste si urobiť tento jednoduchý a krátky test a zistite, ako ste na tom vy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je to empatia?

Čo je to vlastne tá empatia? Najzákladnejšia poučka znie: schopnosť vcítiť sa do role iných. Ale, samozrejme, je to aj niečo viac. Je to schopnosť prejaviť záujem o ostatných, keď sú šťastní a aj smutní. Je to jedna zo zručností, ktorú sa môžeme naučiť práve vďaka tomu, že budeme vnímať svet okolo nás.

Je to aj schopnosť byť tu pre druhých kedykoľvek to potrebujú. Niekedy sa nám môže dokonca stať, že to s empatiou preženieme a všetkých ostatných dávame pred seba, zatiaľ čo seba a svoje potreby potláčame do úzadia.

Nech je to už ako chce, svet potrebuje viac empatických ľudí. Svet potrebuje empatických vodcov, rodičov a zamestnancov na všetkých pozíciách. Empatia je totiž presne tá vec, ktorá vám umožňuje pochopiť človeka, aj keď s ním nesúhlasíte. Prekonáva rozdiely a otvára komunikáciu s ostatnými.

unsplash.com

Aká je vaša úroveň empatie?

Vedeli ste, že tak, ako sa úroveň inteligencie meria pomocou IQ, môžeme zmerať aj úroveň našej empatie? Meria sa pomocou kvocientu EQ (Empathy Quotient) a môže o vás prezradiť oveľa viac, než si myslíte.

Skúste odpovedať na tieto otázky a zistíte výsledok. Značte si len to, na koľko otázok odpoviete “áno”:

  1. Staráte sa o ostatných, trápia vás ich problémy a máte túžbu im pomôcť?
  2. Počúvate aj svojím srdcom, nielen svojou hlavou?
  3. Nechávate priestor aj ostatným, nech vyjadria svoje emócie?
  4. Dokážete ostatných počúvať? Naozaj počúvať, čo sa snažia hovoriť bez toho, aby ste im skákali do reči?
  5. Ste schopní udržať tajomstvá?
  6. Pokiaľ ide o potreby ostatných, pristupujete k nim citlivo?
  7. Máte záujem o väčšie dobro a blaho Zeme?

    unsplash.com

Vyhodnotenie:

  • Ak ste odpovedali ÁNO na 6 až 7 otázok, potom máte extrémne vysoké EQ.
  • Ak ste odpovedali ÁNO na 4 až 5 otázok, potom máte vysoké EQ.
  • Ak ste odpovedali ÁNO na 2 až 3 otázok, potom je vaše EQ stredné.
  • Ak ste odpovedali ÁNO na menej ako 2 otázky, potom máte EQ nízke.

Na záver si pamätajte poslednú vec: nezáleží na tom, na akej úrovni sa momentálne nachádza vaše EQ. Empatia je niečo, čo si dokážete vypestovať, ak sa budete trochu viac snažiť. A naopak, ak máte pocit, že na svojich ramenách nesiete váhu celého sveta a prajete si, aby ste boli o čosi menej empatický, stále je tu možnosť vybrať si seba samého pred ostatnými – a nie, v mnohých prípadoch sa nejedná o nič sebecké.

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov