Foto: Photo by Edu Carvalho from Pexels

Nie vždy môžeme dať voľný priestor svojim emóciám.

Plač dokáže liečiť. Pomôže nám vyrovnať sa s nahromadeným stresom, no nie vždy je vhodný čas či priestor na uvoľnenie emocionálneho pretlaku. Precitlivelí ľudia majú veľký problém udržať svoje emócie na uzde. Avšak na každý problém existuje riešenie. Ak máte problém s precitlivenosťou, určite vám prídu vhod tieto rady. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pomôžu vám dívať sa na svet optimistickejším pohľadom.

#1 Chráňte si svoj priestor

Photo by Joe Gardner on Unsplash

Určite aj vy poznáte jedincov, ktorí preplávajú aj celé more len preto, aby vám mohli oznámiť nejakú katastrofu. Svet však nie je len zlý. Ide len o to, čomu dáme pozornosť. Ak máte okolo seba samých frfľošov, hundrošov a ľudí, ktorých jediným cieľom je znepríjemňovať život ostatným, pokojne ich odstrihnite. Váš čas i život sú príliš vzácne na to, aby ste ich premárnili s ľuďmi, ktorí všade rozsievajú len negativitu.

Taktiež je veľmi dôležité, aby ste sa odstrihli aj od negativity v médiách. Nečítajte negatívne správy a starostlivo sledujte, čomu dáte pozornosť. V prípade „citliviek“ je to jednoducho nevyhnutnosť.

#2 Akceptujte, že ste len pozorovateľ

Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash

Všade navôkol nás dochádza k rôznym zmenám a udalostiam, ktoré nemajú len pozitívny charakter. Ak bojujete s emóciami, možno vám pomôže uvedomenie si toho, že vy ste len pozorovateľ týchto procesov. Aj keď váš blízky prechádza komplikovaným procesom, môžete to pozorovať a podporiť ho, no nemusíte mu ešte „nakladať“ prehnanou emocionálnou reakciou. Nepomôže to nikomu z vás.

#3 Nemusíte si vytvoriť názor na nič

Photo by Remy_Loz on Unsplash

Často sa stáva, že pri nejakom spore sa nás jeden z rozhádanej dvojice, známych či kolegov snaží pritiahnuť na svoju stranu. Uvedomte si, že nemusíte nič. Ani očierňovať druhého len preto, že sa dostal s vaším známym do konfliktu. Nemusíte mať názor. A ak si ho vytvoríte, môžete si ho pokojne nechať len pre seba. Je dôležité nenechať sa vtiahnuť do žabomyších hier.

#4 Naučte sa kontrolovať myšlienky

Myslite na to, že najdôležitejší je vnútorný pokoj. Nedajte si ho zobrať. Ak si ho chcete udržať, je nevyhnutné naučiť sa kontrolovať neustály príliv negatívnych myšlienok. Práve nimi si my sami komplikujeme život. Zapisujte si všetko, čo vám prechádza hlavou. Uvidíte, že  väčšina myšlienok je neproduktívnych, negatívnych a neoplatí sa im vôbec venovať pozornosť. Nezabudnite, kvalita vášho emočného stavu úzko súvisí s tým, ako myslíte.

#5 Aspoň občas vyjdite zo zóny komfortu

Photo by Jeffrey Wegrzyn on Unsplash

Náš život málokedy ide vo vopred vyznačených koľajach. Práve naopak. Neraz nám nečakane hodí výhybku. Ak máte problémy s udržaním emócií na uzde, je nevyhnutné, aby ste sa pokúsili vystúpiť zo zóny komfortu. Vyskúšajte nové možnosti, nebojte sa nových situácií. Práve ony sú pre nás tým najlepším učiteľom.

aconsciousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov