Foto: Photo by Murilo Folgosi from Pexels

Vedci tvrdia, že stačí 30 minút denne, a všetko sa môže zlepšiť.

„Nemôžem vypnúť môj mozog. Stále musí nad niečím premýšľať, ja sa potom neustále znepokojujem a nemôžem sa sústrediť na nič iné.“ Znie vám táto veta povedome? Nebojte sa, nie ste sami. Ľudia sa znepokojujú každý jeden deň, premýšľajú nad budúcnosťou a minulosťou, premietajú si v hlave tie najhoršie možné scenáre, zamýšľajú sa nad otázkami: “Čo ak…“ A potom je ťažké udržať svoju pozornosť v prítomnosti. Našťastie, existuje jednoduchá, no veľmi účinná technika, ako to všetko zastaviť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Neustále znepokojovanie sa a strachovanie je obrovský žrút energie. Nielen, že vás oberá o dobrú náladu a drahocenný čas, taktiež to vôbec nepomáha ani vášmu sebavedomiu a pohode. A aj keď by sme si všetci priali nejakú zázračnú pilulku, ktorá by dokázala tie neznesiteľné myšlienky zastaviť, nič také, bohužiaľ, (zatiaľ) neexistuje. To však neznamená, že neexistujú rôzne techniky, ktoré by to nedokázali aspoň zmierniť.

Vyhraďte si každý deň čas na znepokojovanie sa

Akokoľvek šialene a nezmyselne to znie, odborníci tvrdia, že je to jedna z najlepších techník. Každý deň si  na túto „aktivitu“ vyhraďte iba tridsať minút, a naozaj si to zapíšte do svojho kalendára či rozvrhu. Napríklad: “Môj čas na znepokojovanie sa je od siedmej do pol ôsmej.“

unsplash.com

A potom, kedykoľvek pristihnete samého seba, ako sa strachujete mimo tohto daného času, pripomeňte si, že teraz nie je vhodná doba, a že strachovať sa budete neskôr. Následne, keď príde váš stanovený čas, nechajte vašej hlave priestor, nech premýšľa nad úplne všetkým. Nemá zmysel niektoré myšlienky potláčať do úzadia – môže to urobiť viac škody, než osohu.

Prečo je táto technika taká účinná?

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí zaviedli túto techniku do svojho života, pocítili úľavu už za dva týždne. A nielen to, taktiež u týchto ľudí ustúpila úzkosť a zlepšil sa im spánok.

Táto technika sa naozaj osvedčila a ukázala sa ako veľmi úspešná. Taktiež tým, že stlačíte váš čas na strachovanie sa iba do tridsiatich minút denne, je viac pravdepodobné, že sa budete snažiť nájsť aj riešenia na svoje problémy, nie sa len zaoberať problémami samotnými.

Niekoľko tipov, ako začať

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť začať praktizovať túto jednoduchú stratégiu aj vo vašom živote.

  1.  Vyberte si akýkoľvek čas počas dňa, no dbajte na to, aby to nebolo tesne pred spaním.
  2.  Snažte sa byť disciplinovaní a dodržiavať to každý deň v ten istý čas.
  3. Keď sa prichytíte, že to robíte aj mimo vami vyhradených tridsiatich minút, prestaňte a vráťte sa k tomu potom.
  4. Nastavte si časovač. Bude to jednoduchšie meranie času, akoby ste mali stále sledovať hodinky.
  5. Sadnite si do pokojného prostredia, nenechajte sa ničím a nikým vyrušovať.
  6. Praktizujte to každý deň a užívajte si skvelé výsledky.

Veľa šťastia a menej obáv! 🙂

unsplash.com
psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov