Foto: pixabay.com

Osho bol jedným z najvýznamnejších spirituálnych vodcov 20. storočia.

Napriek kritike mnohých vtedajších vodcov bol považovaný za učiteľa a jeho slová sa šíria svetom ešte aj dnes. Jeho život bol plný kontroverzie, napríklad si nazhromaždil obrovský majetok a za svoje hranice ho odmietlo vpustiť údajne až 21 krajín. Pre niektorých bol hrdinom, pre iných zloduchom, isté však je, že jeho učenie pomohlo už mnohým.

Článok pokračuje pod videom ↓

Strom prianí

Príbeh o strome prianí je zároveň príbehom o hinduistickom ponímaní neba. Hinduisti totiž veria, že nebo je plné dobrých a výnimočných vecí. Jednou z nich je práve strom prianí. Na pohľad sa môže zdať, že je to obyčajný strom, má však zázračnú moc. Dokáže splniť všetko, na čo si len smrteľník spomenie.

Križovatka

Oshov príbeh hovorí o mužovi, ktorý bol posadnutý materiálnymi vecami. Jeho duševný život bol veľmi chudobný, pretože všetok svoj čas zasvätil majetku. Jedného dňa však muž zaspal a jeho duša dostala príležitosť na potulky. Toto sa nemalo stať, až kým muž nezomrie, no poriadok vecí sa narušil a duša tohto muža tak dostala šancu nazrieť na druhý svet. Na druhom svete sa duša ocitla na križovatke mnohých ciest a nevedela sa rozhodnúť, kadiaľ ísť. Rozhodla sa teda vybrať sa cestou, ktorá bola najbližšie a toto rozhodnutie bolo veľmi múdre. Táto cesta totiž viedla priamo do raja.

Foto: unsplash

Splnené priania

Duša sa ocitla v nádhernej záhrade, no nevedela, že je to raj. Chvíľu kráčala, no napokon sa unavila a sadla si, aby si na chvíľu pospala. Netušila, že sa chystá na spánok práve pod stromom prianí. Keď si duša odpočinula, zobudila sa a bola hladná. Pomyslela si: „Som taká hladná, zjedla by som niečo dobré.“ Zrazu sa začali pred dušou objavovať tie najvyberanejšie jedlá. Duša vôbec neuvažovala nad tým, odkiaľ sa berú, dôležité bolo zasýtiť sa. Keď bola duša sýta, začal ju trápiť smäd, tak povedala: „Som taká smädná, niečo by som vypila“. Nestihla ani dopovedať, keď sa začali objavovať tie najchutnejšie vína a duša sa z nich okamžite do sýta napila.

Duchovia

Až keď bola duša sýta, uvedomila si, že to, čo sa deje, je niečo výnimočné. Začala sa báť a spytovať sa, či sa deje niečo nekalé, alebo sa s ňou zahrávajú duchovia. Akonáhle duša vyriekla tieto slová, strom ich naplnil, objavili sa duchovia a začali si z duše uťahovať. Duša bola vydesená a skríkla: „Duchovia sú strašní, určite ma zabijú!“ A tak sa aj stalo, strom slová opäť naplnil.

Foto: unsplash

Aj keď znie možno Oshov príbeh jednoducho, nesie dôležité posolstvo. Dbajte na to, čo vyrieknete, slová majú väčšiu moc, ako by ste si možno mysleli. Svojimi slovami formujete vlastné vedomie, svoje okolie a svoju budúcnosť.

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov