Závisť - to je tá najhoršia emócia, ktorá ničí naše životy.

Určite sa aj vám stalo, že surfujete na sociálnych sieťach, keď zrazu uvidíte nejakú fotografiu a kliknete na ňu. Možno ide o niekoho, koho poznáte, a možno ide iba o niečo na populárnej stránke. Skôr, ako si však niečo stihnete uvedomiť, strávite prezeraním daného profilu niekoľko minút alebo až hodín. Vidíte vyšportované telá, prenádherné scenérie alebo rôzne fotografie s dokonalým make-upom. To, čo začalo úplne nevinne, sa tak časom premenilo na hodinu „sebamučenia“. Začnete nenávidieť svoje telo, výzor, prácu či dokonca vzťah. Na scénu prichádza závisť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Závisť – démon, ktorý nás postupne ničí

Závisť. Je to jeden zo siedmich smrteľných hriechov, ale čo ďalej? Žiarlivosť sama o sebe je emócia, ktorá v nás vyvoláva pocit horkosti, či dokonca nenávisti voči človeku (či už ho poznáme alebo nie). Závisť je taktiež spojená s pocitom nešťastia, keď vidíme, že niekto iný je šťastný.

Je to všetko o konkurencii a spoločenskom porovnávaní. Pri zdravom scenári by sme videli úspech niekoho iného, a to by nás motivovalo k tomu, aby sme boli rovnako úspešní aj my. Ale pokiaľ ide o závisť, my namiesto toho tak veľmi chceme to, čo majú druhí, že na nich dokonca môžeme byť až naštvaní.

pexels.com

Každý z nás sa už určite so závisťou stretol. Možno sme závideli nášmu spolupracovníkovi za to, že ho povýšili, aj keď on tvrdo pracoval. Možno sme závideli našej priateľke, že schudla, aj keď ona pravidelne cvičila a vy ste sa v posilňovni nikdy neukázali. Niekedy máme pocit, že máme právo žiarliť, inokedy zas naše pocity presne definovať nevieme.

Ako nás závisť pomaly zabíja

Takže, všetci sme vinní, že závidíme ostatným. Fajn. Ale je tu jedna vec: keď dovolíte, aby tento pocit prenikol do všetkých vašich myšlienok, stratíte spojenie so skutočnosťou. Keď sa pozeráte a závidíte úspech iných, nikdy si neuvedomíte to, že aj vy môžete byť rovnako úspešní, ak by ste chceli.

Máte len jeden život, ten váš. Ak sa stane, že sa porovnávate s inými ľuďmi a závidíte im všetko, čo majú, nikdy nebudete mať priestor na vlastnú motiváciu a vlastný úspech, pretože ste tak veľmi zničený všetkou tou negativitou.

pexels.com

Zabráňte závisti, aby vám úplne ukradla život

Nemusíte sa nechať strhnúť nenávisťou a nechať ju, nech vás úplne potopí.

Najskôr si uvedomte, ako reagujete

Keď vidíte blízkeho priateľa dosiahnuť nejaký úspech, cítite sa urazene a žiarlite, alebo podporujete jeho víťazstvo? Naopak, ak sa mu stane niečo zlé, ako strata zamestnania alebo neúspešný test, povzbudíte ho, alebo sa naopak cítite veľkolepo, že váš život je lepší, ako ten jeho?

Namiesto porovnávania sa s ostatnými sa porovnávajte sami so sebou

Je ľahké chytiť sa do ilúzie, že všetci sa majú lepšie ako vy. Sú chudší, krajší, úspešnejší, šťastnejší. Namiesto toho, aby ste sa porovnávali s nimi, skúste sa porovnať so svojím minulým ja. Porovnajte si, aký ste boli predtým, ako ste vyzerali, čo ste nosili, ako ste sa správali a porovnajte si dnešok. Vidíte rozdiel?

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Skúste sa niekedy vžiť aj do situácie ostatných. Naozaj sú takí šťastní, ako to prezentujú? Nezáviďte im. Vy totiž netušíte nič o ich ceste. Závidieť je jednoduché, no pracovať na cieli, to chce odvahu.

pexels.com

Pozri aj: Tento krátky komiks vám prezradí, čo je najúčinnejšou zbraňou proti ľudskej závisti

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov