Prečo by sme mali odpúšťať? Ukazuje sa, že to ovplyvňuje náš život viac, než si myslíte.

Odpúšťať je dobré. Len to nechaj ísť. Všetci sme už určite počuli tieto frázy. Iste, znie to jednoducho, ale čo robiť, ak ešte nie ste pripravení? Keď vám niekto ublížil, no vôbec ho to netrápi? Ukázalo sa, že práve to je najvhodnejší čas na odpustenie a zabudnutie. Štúdie zistili, že byť osobou, ktorá odpúšťa, vedie nielen k zdravším vzťahom, ale aj k zníženiu krvného tlaku, lepšiemu zdraviu srdca a dokonca k silnejšiemu imunitnému systému. Takže po prečítaní tohto článku môžete to všetko zlé „nechať odísť“.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je odpustenie?

Podľa niektorých odborníkov, odpustenie je „rozhodnutie opustiť odpor a myšlienky na pomstu“. Naše vlastné myšlienky typu „nemôže mu byť odpustené,“ alebo „musí sa najprv ospravedlniť,“ nás môžu blokovať v tom, aby sme niekomu odpustili. Odpustenie neznamená, že schvaľujeme správanie osoby, ktorá nám ublížila. Znamená to, že sme pripravení pohnúť sa ďalej.

Ak sa rozhodnete neodpúšťať, môže sa stať následovné: pravdepodobne prinesiete tento hnev a horkosť aj do iných vzťahov, kvôli negatívnym myšlienkam si prestanete užívať prítomný okamih a nakoniec to dokonca môže viesť až k depresii či úzkosti.

Podmienené odpustenie

unsplash.com

Určite ste si pomysleli, dobre, fajn, odpustím tej osobe, čo ďalej? Dovoľte mi, aby som vás hneď zastavila. Odpustili ste naozaj? Úprimne? Pretože mnoho ľudí si myslí, že niekomu odpustilo, no v skutočnosti vykonali len takzvané „podmienené odpustenie“. To znamená, že odpúšťajú len vtedy, keď sa druhá osoba ospravedlňuje ako prvá. A takýto druh odpustenia vám úľavu do života neprinesie. Riešenie? Nečakajte na „Je mi ľúto“. Odpustite a hoďte to všetko za hlavu.

Budete sa cítiť silnejšie

Štúdie v oblasti sociálnej psychológie a osobnostnej vedy zistili, že byť odpúšťajúcou osobou vám môže pomôcť pri fyzických výzvach. Tí, čo odpúšťajú, vnímajú svet ako menej skľučujúci a lepšie pôsobia pri náročných fyzických úlohách. Ešte stále sa čudujete? Keď odpustíte, zhodíte zo seba veľké bremeno, ktoré vás neustále ťahalo smerom dole. A prejaví sa to nielen na psychickej, ale aj na fyzickej stránke.

Budete sa cítiť lepšie

Ak jednoduché odpustenie dokáže urobiť také divy s vašou fyzickou stránkou, teraz si predstavte, čo dokáže narobiť s tou mentálnou. V momente, keď sa rozhodnete odpustiť, začnete cítiť úľavu. Ukazuje sa, že ak zostanete odpúšťajúcou osobou, môžete sa cítiť ľahšie a menej vystresovane počas celého svojho života. Stres je naším večným nepriateľom, ale odpustenie môže byť protijed.

Ako teda začať?

unsplash.com

Ak čítate tieto riadky, myslím, že už ste úplne presvedčení o tom, že odpustenie vás dokáže zachrániť. Kde máte teda začať? Začnite tým, že sa otvoríte myšlienke odpustenia. Premýšľajte o tom, čo by mohlo znamenať odpustenie pre vás a váš život. Budete sa cítiť slobodní, ľahší, šťastnejší? Nakoniec, keď ste pripravení, urobte rozhodnutie „odpustiť“. Nemusíte to ani povedať druhej osobe. Odpustite jej sami pre seba. To seba predsa chcete oslobodiť, nie iných.

Odpúšťate pre seba

Mnohí sa boja, že ak odpustia niekomu, kto im ublížil, dajú mu tým v podstate povolenie, aby to urobil znova. V skutočnosti je to úplne opačne. Odpustenie iným je len o vás. V podstate nemá nič spoločné s druhou osobou.

Teraz sa určite pýtate, ale čo ak existuje niečo, čo sa nedá odpustiť? No, to je zaujímavá otázka. Odpúšťanie je ťažké. Samotná myšlienka odpúšťania môže byť dokonca po niektorých hrozných udalostiach urážlivá. Ale odpúšťanie je nevyhnutné a žiadúce.

Pozri aj: Nedovoľte, aby vám život pretiekol pomedzi prsty. Dajte si týchto 5 sľubov ešte dnes

thelist
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov