Foto: Unsplash.com

Uponáhľaná doba z nás robí vystresovaných ľudí.

Stres je naozaj nepríjemná záležitosť, ktorá nám dokáže urobiť zo života peklo. Keď sa však zamyslíte nad tým, v akej uponáhľanej dobe žijeme, niet divu, že každý človek je v práci či v škole úplne vystresovaní, vyčerpaní a so zlou náladou. A čo je horšie, veľakrát si to ani neuvedomujeme. Toto je teda aspoň sedem signálov, ktoré vám napovedia, že by ste mali trochu spomaliť.

#1 Máte náhle záchvaty hnevu

Väčšina nášho hnevu v živote pochádza práve zo stresu alebo z úzkosti. Máte jednoducho pocit, že všetko vo vašom živote je mimo vašej kontroly, a tak je jasné, že budete reagovať podráždene. Takže, ak ste v poslednej dobe reagovali na svoje okolie dosť nervózne a mali ste záchvaty hnevu, možno by ste mali spomaliť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#2 Vaše stravovanie nie je v rovnováhe

Jeden týždeň jete až príliš veľa, na druhý týždeň zase takmer hladujete. Vaše telo ide z extrému do extrému a stravovanie nie je vyvážené.  A nehovoriac už o galónoch kávy, ktoré sa do seba snažíte naliať. Aj to môže byť príznak chronického stresu. Venovať čas premýšľaniu o tom, čo vkladáte do svojich úst, je skvelý spôsob, ako spomaliť a prevziať kontrolu nad malým, ale dôležitým aspektom vášho života.

unsplash.com

#3 Ste vyčerpaní, ale nedarí sa vám zaspať

Idete si ľahnúť veľmi skoro, pretože sa cítite vyčerpane a chcete si poriadne odpočinúť, ale spánok neprichádza. Ide o jav, ktorý vedci nazývajú spánkový dlh. Nastáva vtedy, keď telo nemá dostatok spánku, čo potom vyvoláva stres, neskôr to vedie k uvoľneniu adrenalínu, ktorý vám pomáha fungovať, no nakoniec vám nedovolí zaspať. Je to ako začarovaný kruh.

#4 Máte problémy s pamäťou

Existuje dôvod, prečo máte pocit, že máte výpadky pamäte, keď ste mimoriadne vystresovaní. Stresové hormóny fungujú ako zásah do časti vášho mozgu, ktorá vytvára a zachováva dôležité spomienky. Rovnakým spôsobom môže stres skutočne zabrániť prístupu k informáciám, ktoré ste už mali.

#5 Máte oslabenú imunitu

Poznáte ten pocit, keď sa chrípka alebo iná choroba objaví v tom najhoršom možnom čase? Predpokladáte správne, nie, nie je to náhoda. Je to preto, že hladina stresu priamo súvisí s vaším telom a jeho schopnosťou udržať si zdravie.

unsplash.com

#6 Nemáte náladu na sex

Sex je výborný spôsob, ako sa uvoľniť a zmierniť stres. Ale, keď ste zo života až príliš vystresovaní, takmer vôbec naň nemáte náladu. Čím viac stúpa vaša hladina stresu, tým viac klesajú vaše sexuálne chúťky.

#7 Na uvoľnenie sa snažíte využiť alkohol

Nikoho neobviňujeme z alkoholizmu, ale stres a alkohol či iné omamné látky sú veľký kamaráti. Alkohol a drogy môžu viesť k tomu, aby ste sa cítili dobre, ale je to len chvíľková záležitosť, nedokáže to vyriešiť vaše životné problémy – ba dokonca, ešte ich aj zhorší. Ak sa zdá, že alkohol sa pre vás stáva záchranným prostriedkom na stres, možno je čas zamyslieť sa a spomaliť.

Pozri aj: Terapeutka radí: Ste psychicky vyčerpaní? Toto sú 4 spôsoby, ako napriek tomu ostať produktívni

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov