Hovorí sa, že svoj čas by sme mali rozdeliť medzi prácu, priateľov a seba samých. Prvá aj druhá časť sa darí väčšine ľudí, no byť sám so sebou a využiť tento čas efektívne, to zvládajú väčšinou len introverti.

Z času na čas sa však každému stane, že má neplánovanú chvíľu osamote. Stačí, keď nám partner pracovne odcestuje, rodičia idú večer von alebo spolubývajúci odídu na víkendovú dovolenku. Možno si spomínate, že aj vy ste si tento čas osamote užívali, a to napriek tomu, že sami seba pokladáte za extroverta. Plánovaná alebo neplánovaná samota na nás môže pôsobiť blahodarne. Je len na vás, či ju strávite v prírode alebo v posteli a pri seriáloch.

Článok pokračuje pod videom ↓

Skôr či neskôr určite pocítite jej 7 skvelých účinkov…

Budete lepší k vašim blízkym

Všetci sme už zažili ponorkovú chorobu. Keď sme takmer v nepretržitej spoločnosti nejakej osoby, nechtiac si voči nej začneme vytvárať averziu, všímame si hlavne jej nedostatky a rozčúliť nás dokáže každá maličkosť…

Avšak, stačí jedno popoludnie osamote a my si dokážeme uvedomiť, že sme to preháňali, znovu prídeme na to, prečo tých ľudí máme radi a prečo by sme si bez nich svoj svet nevedeli predstaviť. Tento pocit sa väčšinou premietne aj do nášho správania – sme k iným milší, úprimne sa o nich zaujímame a vieme viac oceniť ich spoločnosť. Je to paradoxné, no čím viac času si nájdete pre seba, tým viac sa môžu zlepšiť vaše vzťahy s ľuďmi.

Unsplash.com/Taylor Hernandez

Budete bystrejší

Pozeranie seriálov, keď ste sami a nemáte čo robiť, je síce fajn, no omrzí to. Človek si potom uvedomí, že potrebuje niečo zmysluplnejšie, niečo, čo by ho bavilo a zároveň by pri tom mohol aktívne tráviť čas. Siaha preto po knihách, po starých záľubách, po nových športoch a bez toho, aby o tom vedel, tak rozvíja svoju osobnosť a svoj mozog udržuje stále aktívny a funkčný.

Žiaľ, ešte stále si mnoho ľudí myslí, že je zbytočné cielene si pre seba hľadať čas a tráviť ho niečím, čo človeka skrátka baví. V záujme vlastného zdravia však pamätajte na to, že koníčky, pri ktorých sa odpútate od každodennej reality potrebujete a to, že so sebou nesú aj ďalšie benefity, je naozaj výhrou.

Zlepšíte si zdravie

Ako sme spomínali pred chvíľou, čas osamote vám otvára priestor na koníčky a obľúbené športy. Ale to nie je jediný dôvod, prečo samota pôsobí na zdravie blahodarne. Má totiž aj veľký psychohygienický účinok.

Či už tento čas trávite aktívne alebo pasívne, prácou alebo meditáciou, ak to robíte pravidelne, očisťujete si nie len psychiku, ale aj telo. Pýtate sa, ako je to možné? Štúdie preukázali, že pravidelné cvičenie alebo meditácia podporujú imunitu, znižujú bolesť a krvný tlak, redukujú negatívne účinky stresu a podporujú pocit šťastia.

Unsplash.com/Norman Toth

Prídete na to, ako zlepšiť svoj život

Keď nemusíte počúvať ako sa vám nieto po stýkrát vykecáva zo svojich problémov, máte možnosť uvoľniť sa a robiť len to, čo chcete. Práve to je ten stav, v ktorom si väčšina ľudí uvedomí, čo robia vo svojom živote zle a príde na to, ako to napraviť. Nerobte však tú chybu, že sa budete príliš sústrediť na to, aby ste premýšľali. Uvoľnite sa a doprajte si čas, ono to príde.

Kreatívne „Aha!“ momenty

Čas osamote poskytuje veľký priestor našej fantázii a kreativite. Niet divu, že práve vtedy dostane mnoho umelcov dobrý nápad a ten pravý tvorivý zápal. Dôvod, prečo je to tak je ten, že keď ste osamote, zamestnávate svoju myseľ oveľa menším počtom podnetov, ako keď ste v niečej spoločnosti. To jej umožňuje mať viac priestoru na riešenie úloh.

Viac energie

Či ste introvert alebo extrovert, podľa nedávnej štúdie je pre všetkých čas osamote spôsobom, ako si dobiť baterky a načerpať životný elán.

Unsplash.com/Lesly Juarez

Budete spokojnejší a šťastnejší

Keď ste sami, môžete sa starať výlučne o svoje potreby a pocity, môžete sa rozmaznávať a nemať pri tom výčitky svedomia. Ak si takýto čas doprajete pravidelne, predchádzate tým vyčerpaniu a vyhoreniu, ktorými trpí veľa ľudí dnešnej doby.

Psychológovia odporúčajú, aby ste si aspoň 20 minút denne dopriali čas pre seba a venovali sa tomu, čo vás baví. Iste, niekedy je ťažké nájsť si aj tých 20 minút, no časom zistíte, ako veľmi je to potrebné.

Pozri aj: Takto to vyzerá, keď sa samota stane vaším najväčším priateľom. Ak ju takisto milujete, v týchto 15+ krásnych ilustráciách sa určite nájdete

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov