Foto: Photo by Tobi from Pexels

Aký typ osobnosti máte na základe toho, v akom poradí ste sa narodili?

Určite ste už veľa krát počuli: „Katka je najzodpovednejšia, ale to je pochopiteľné, keďže je najstaršia zo všetkých súrodencov,“ alebo „Jožko je rozmaznaný, no je najmladší, tak čo sa dá robiť.“ Psychológovia sa zaoberali tým, či dokáže poradie, v ktorom ste sa narodili, naozaj ovplyvniť aj našu osobnosť a samozrejme, že prišli na zaujímavé výsledky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci uskutočnili množstvo výskumov a prišli napríklad na to, že najstarší súrodenci sú pravdepodobne viac dominantný a úprimnejší, ale na druhej strane nemajú až tak vysoké sociálne cítenie alebo odolnosť voči stresu. Stredné dieťa je väčšinou pedant, zatiaľ čo to najmladšie je zväčša najkomunikatívnejšie a najotvorenejšie. A jedináčikov najčastejšie trápia úzkosti, no na druhej strane sú veľmi priateľskí. Na aké zaujímavosti ešte prišli?

Najstaršie dieťa

Ak ste sa narodili ako prvý zo všetkých súrodencov, potom ste silný, cieľavedomý a konzervatívny človek s vodcovskými schopnosťami. Keďže ste sa už od mala museli starať o svoje mladšie sestry alebo bratov, je pravdepodobné, že v budúcnosti nebudete mať problém stať sa rodičom a starať sa aj o svoje dieťa – koniec koncov, už v tom predsa máte „prax“. No taktiež tým, že ste prvorodený, máte tendenciu byť prvý vo všetkom.

unsplash.com

Stredné dieťa

Dalo by sa povedať, že tí strední to nikdy nemali veľmi jednoduché. Keďže od vás starší súrodenec je vždy ten, čo robí všetko najlepšie, je naozaj ťažké ho prekonať. Ale práve aj vďaka tomu je stredné dieťa veľmi ambiciózne a nastavuje si oveľa vyššie ciele, než ktokoľvek iný. Sebeckosť by ste u týchto ľudí hľadali len ťažko a keďže prežívajú v živote aj sklamania či zlyhania, sú voči nim odolnejší a všetky ťažkosti zvládajú oveľa ľahšie.

Najmladšie dieťa

Najmladšiemu sa väčšinou dostáva najviac pozornosti, takže je tu riziko, že bude aj najrozmaznanejší zo všetkých súrodencov (samozrejme, nemusí to vždy platiť) a akákoľvek snaha osamostatniť sa bude pre neho ťažšia. Najmladšie dieťa je však taktiež veľmi snaživé, pretože vždy bude chcieť predbehnúť svojich súrodencov. Väčšinou ide o kreatívne duše, ktoré radi tvoria a dokážu si poradiť s hocičím. Neberú život až príliš vážne a dokážu zo všetkého vykorčuľovať.

unsplash.com

Jedináčik

Ak nemáte žiadnych súrodencov, potom je viac, než pravdepodobné, že sa vám vždy dostávalo príliš veľa pozornosti. Podobne ako pri najmladšom súrodencovi, aj jedináčikovia majú sklony byť rozmaznaní, no nie je to pravidlom. Väčšinou ide o perfekcionistov, ktorí musia mať vždy všetko dokonale spravené. Možno majú niekedy problém komunikovať s ostatnými, či nebyť závislí na druhých, no aj jedináčikovia sú veľmi ambiciózni a energickí ľudia, a to aj napriek tomu, že nevyrastali v súrodeneckom prostredí, ktoré je založené na neustálej súťaži.

simplecapacity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov