Foto: pexels.com

Nepodceňte silu nového začiatku.

Začiatok nového zamestnania je pre mnohých ľudí stresujúcim faktorom. Väčšinou stačí len pár dní na to, aby sme si vytvorili prvý dojem či nálepku, ktorej sa budeme zbavovať len veľmi ťažko. Preto stojí za to čo najviac na sebe zapracovať a urobiť všetko preto, aby sme ukázali, že sme sa na danej pracovnej pozícii neocitli omylom. Ako na to? To vám prezradia tipy skutočných expertov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno sa vám budú zdať náročné. Avšak pamätajte na to, že určite stoja za tú námahu.

#1 Prichádzajte medzi prvými, odchádzajte medzi poslednými

Photo by Heng Films on Unsplash

Ak si dovolíte meškať už v prvý týždeň, vaša reputácia bude prudko klesať. Nevyhovárajte sa na súrodencov, rodičov či zápchy. Presnosť je výsada kráľov. Skúste prísť do práce medzi prvými. Dbajte o to, aby ste dodržiavali dresscode spoločnosti, ktorú reprezentujete. Počítajte s tým, že nejaký čas budete odchádzať medzi poslednými. Musíte sa naučiť množstvo nových vecí. Preto budete musieť v práci stráviť dlhšiu dobu, ktorú samozrejme treba využiť čo najefektívnejšie.

#2 Vezmite iniciatívu do vlastných rúk

Nehanbite sa. Nebojte sa predstaviť kolegom a povedať im pár slov o sebe. Je to lepšie, ako keby ste mali len hanblivo pozerať na špičky topánok. Vo väčšine firiem nového zamestnanca predstavujú, ale nie všade je to pravidlom. Preto vezmite iniciatívu do svojich rúk a zoznámte sa s novými kolegami. Určite vašu snahu ocenia.

#3 Pripravte sa na otázky

Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels

Je logické, že sa nevyhnete otázkam. Sú prirodzenou súčasťou zoznamovania sa nielen s kolegami, ale aj s pracovným prostredím. Je dôležité vedieť odpovedať na to, prečo ste sa rozhodli pracovať v tejto spoločnosti, kvôli čomu ste ukončili pracovný pomer a aké sú vaše predstavy o práci. Dajte však pozor na to, aby ste neznevažovali meno vášho bývalého zamestnávateľa. Nech sa už medzi vami stalo čokoľvek, klebety nie sú na mieste.

#4 Nebojte sa pýtať

Nová práca je spojená s množstvom nových úloh. Určite aj vo vás vznikne hromada otázok. Ihneď si ich zapisujte a netvárte sa, že všetkému rozumiete, ak to nie je skutočne tak. Pýtať sa rozhodne treba. Niekedy vám aj jednoduchá otázka pomôže vyhnúť sa zbytočným komplikáciám.

#5 Uvoľnite sa, nasaďte si jemný úsmev a pomôžte

Photo by rawpixel.com from Pexels

Pokúste sa čo najviac uvoľniť, napriek tomu, že je to ťažké. Ste síce v novej práci, ale berte na vedomie, že všetci vaši kolegovia boli taktiež kedysi nováčikmi. A tiež zažívali podobné pocity ako vy. Preto sa usmejte a prípadné „brepty“ neberte až tak vážne. Nezabudnite sa pozorne pozerať vôkol seba, možno uvidíte niekoho, komu treba pomôcť.

Prvý dojem je dôležitý. Dôležité je nehrať sa na majstra sveta, ktorý všade bol, všetko vie a každého poučuje. Myslite na to, že dobré sa chváli samo. Ak budete sami seba vychvaľovať do nebies, dokonale tým otrávite všetkých kolegov.

Veľa šťastia!

fastcompany
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov