Foto: Unsplash/Ben Blennerhassett

Osobnostný rast nie je vždy postrehnuteľný.

Niekedy je náš osobnostný rozvoj taký jemný, že si ho sotva všimneme. Zreteľne si ho všimneme až spätne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Thought Catalog zostavil zoznam niekoľkých signálov, ktoré vás presvedčia o tom, že si prechádzate osobnostným rozvojom aj napriek tomu, že to tak nevyzerá.

#1 Zriekli ste sa svojich snov z detstva

Jedným z univerzálnych znakov vnútorného rastu je zvýšený stupeň sebaistoty. Ten môže veľmi často vyplynúť z uvedomenia si, že to, čo sledujeme, nemusí byť skutočne to, čo chceme. Zriecť sa svojich snov môže byť nesmierne náročné, pretože mnohí z nás to považujú za akési zlyhanie V skutočnosti to tak nie je. Starých snov sa môžeme zriecť, pretože boli určené pre osobu, ktorou už dávno nie sme.

Foto: Unsplash/Elsa Tonkinwise

#2 Veci sa snažíte skúmať až do hĺbky

Váš život začína naberať na väčšej hĺbke a substancii a je to preto, lebo si uvedomujete, že nikdy sa nemôžete skutočne cítiť naplnený kvôli niečomu, čo existuje len na povrchu. Skúmate svoje pocity, pocity iných. Možno vám ľudia hovoria, že sa nad vecami príliš zamýšľate, no to nie je zlé. Je to ďalší zo signálov, že ako osoba rastiete.

#3 Chcete pochopiť prečo

Už sa neuspokojujete s tým, že budete veci prijímať iba „tak, ako sú“, no budete sa im snažiť porozumieť. Chcete pochopiť, prečo niektorí ľudia reagujú určitými spôsobmi. Chcete pochopiť, prečo sa vzťah skončil tak, ako sa skončil, a akú rolu ste hrali alebo nehrali v tom, ako sa vyvíjal. Toto je vstupná brána do skutočnej zmeny vášho života. Konečne kladiete správne otázky a začínate zisťovať, koľko ľudí žije v režime autopilot. Nechcete byť jedným z nich.

Foto: Unsplash/Paola Chaaya

#4 Pociťujete trápnosť kvôli rozhodnutiam z minulosti

Aj keď sa nikto nikdy nemusí cítiť trápne za svoju minulosť, mnohým ľuďom sa to stáva. Najmä keď prechádzajú obdobiami intenzívnejšieho rastu. Možno sa pozriete späť na to, čo ste hovorili, robili a nosili aj v nedávnej histórii a krčili sa. Je to preto, lebo si začínate uvedomovať, že veľa z týchto rozhodnutí v skutočnosti vychádzalo z miesta neistoty alebo z túžby zapadnúť. Aj keď to môže byť nepríjemné, schopnosť obzrieť sa za svojím minulým ja a uvedomiť si, že ste sa od neho odlišný, je často obrovským znakom skutočného rastu.

#5 Stratili ste kontakt s viacerými ľuďmi

Toto je takmer vždy jeden z najvýraznejších znakov toho, že sa niekto mení. Jeho spoločenský kruh nesedí. Nejde o to, že by s vami alebo s nimi malo byť niečo zlé. Jednoducho už nemáte nič spoločné.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov