Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí si radi plánujú všetko vopred.

Napríklad za pomoci zoznamu, na ktorý si napíšete, čo všetko vás ešte čaká. Uznajte, je uspokojujúce vidieť, ako zo zoznamu postupne ubúdajú položky, až nakoniec z pôvodného zoznamu neostane ani jedna a vy môžete pridávať nové. Nie je však zoznam ako zoznam. Ak chcete, aby bol ten váš skutočne efektívny, vyskúšajte metódu s názvom 1-3-5.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zoznamy a plánovače dávajú dokonalý zmysel, pomôžu vám nezabudnúť, čo všetko chcete stihnúť a do istej miery slúžia ako motivácia. Vytvoriť správny zoznam však nie je také ľahké, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Aj obyčajný zoznam sa nám môže vymknúť spod kontroly, keď k povinnostiam začnete pripisovať projekty, ktoré ste chceli stihnúť už pred mesiacom, no nedostali ste sa k nim. Nie ste v tom však sami. Podľa prieskumov až 90 percent ľudí, ktorí si vytvárajú zoznamy povinností, ich takmer nikdy nedokážu splniť v priebehu dňa všetky, podľa stanoveného plánu.

unsplash.com

Môžete to však napraviť. Podľa pravidla 1-3-5 by ste si na papier mali zapísať zoznam 9 povinností na jeden deň. Takýto počet nie je príliš vysoký ale ani príliš nízky. Následne zoznam rozdeľte na tri časti. Pod jednotku zaraďte nejakú väčšiu povinnosť alebo projekt, jednoducho vašu prioritu. Pod číslo 3 zaraďte 3 stredne náročné úlohy, ktoré vás v daný deň čakajú a pod číslo 5 zaraďte jednoduché povinnosti, ktoré si nevyžadujú na zvládnutie veľa času ani energie. Zakaždým, keď zvládnete zoznam z daného dňa, vytvorte si zoznam na ďalší deň, a to na základe rovnakého princípu 1-3-5.

Napriek tomu, že názov metódy je 1-3-5, je v podstate na vás, aký počet povinností si zvolíte a do koľkých kategórií ich zaradíte, dôležité však je vedieť odhadnúť svoje schopnosti a sily. Nedávajte si na zoznam povinností zbytočne veľa, pretože ak sa vám zoznam nepodarí dodržať, mohlo by vás to demotivovať k vytvoreniu ďalšieho.

Ďalšia z metód napríklad odporúča namiesto 9 položiek zaradiť na zoznam každý deň položiek len 6. Navyše, môžete si ich zoradiť od najviac dôležitej po tú najmenej dôležitú povinnosť. Opačným extrémom je metóda Warrena Buffetta, ktorý tvrdí, že by ste každý deň mali mať na zozname 25 povinností, z toho 5 dôležitých a 20 takých, ktoré zvládnete popri tom.

unsplash.com

Podstatou každej metódy je však určenie si priorít a zostavenie zoznamu tak, aby ste ich mali vždy na očiach, a teda na pamäti. Mark Twain raz údajne povedal, že ak každé ráno zjete živú žabu, nič horšie sa vám v ten deň už nestane. Ak sa teda každý deň najprv pustíte do tých náročných povinností, uľahčíte si tým život po zvyšok dňa.

Čo si myslíte o vytváraní zoznamov vy?

Pozri aj: Kakeibo: Stará japonská metóda, vďaka ktorej mesačne ušetríte až 35% zo svojich príjmov

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov