Foto: Photo by Shwa Hall on Unsplash

Neradi slepo nasledujete ostatných. Radšej si razíte svoju vlastnú cestu.

Voľnomyšlienkár je človek, ktorý odmieta už prijaté názory. Často je ľahostajný k večnému životu, je to “mudrlant“ a individualista. Možno ste sa doposiaľ s takýmto termínom nestretli, no ak nechcete byť len ďalšou ovcou v stáde a nechcete ísť s davom, možno k týmto ľuďom patríte aj vy. Vystihuje vás nezávislosť. Ste jednoducho voľnomyšlienkár.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste, že na ovplyvnenie davu stačí iba 5 percent ľudí? Zvyšných 95 percent bude jednoducho slepo nasledovať. Prečo to ale tak robíme? Prečo len slepo nasledujeme ostatných? Psychológovia sa zamýšľali presne nad touto otázkou. Zistili, že to môže byť najmä kvôli tomu, že nemáme radi pocit, že sa mýlime. Po druhé, bojíme sa, že môžeme byť vynechaní. A po tretie, učiniť nejaké rozhodnutia môže byť pekne vyčerpávajúce, a preto to radšej prenecháme iným.

Voľnomyšlienkári sú však iní. Sú ochotní používať svoju myseľ bez predsudkov a obáv. V dnešnej dobe to však vôbec nemajú jednoduché – zovšadiaľ sa na nás valia názory iných a cítime sa byť pod tlakom. No ak jednoducho nechcete byť iba ďalšou ovcou v stáde, potom si nájdete vlastnú cestu. A ak máte tieto vlastnosti, je dosť možné, že aj vy patríte do tejto skupiny ľudí.

#1 Často veci spochybňujete

Je pravdepodobné, že ste boli z tých detí, ktoré sa neustále pýtali: “Prečo?“ Nikdy sa neuspokojíte s obyčajnou odpoveďou. Na vás to neplatí. Chcete o danej veci vedieť viac, chcete danú informáciu rozpitvať do posledného detailu a premyslieť ju zdola nahor.

unsplash.com

#2 Milujete čítanie kníh

Viete, že prostredníctvom čítania sa učíte nové veci a to je ďalšia vec, ktorú máte radi – učenie sa. Uvedomujete si, že človek sa musí učiť celý život a každý nový poznatok ho len obohacuje. Riadite sa heslom: “Viem, že nič neviem.“ Ste jednoducho prirodzene zvedaví a chcete vedieť viac.

#3 Pravdepodobne neveríte v žiadneho Boha

Voľnomyšlienkári sú väčšinou ľudia, ktorí vystupujú proti náboženským dogmám. Veríte, že existujú nejaké vyššie sily alebo akási vyššia moc, no príbeh o tom, že je to práve Boh, ktorý riadi celý náš svet, sa vám veľmi nepozdáva.

#4 Vždy priznáte, ak niečo neviete

Vaším cieľom nie je byť dokonalý a viete, že nikto nepozná odpovede na všetky otázky. Nesnažíte sa ani hrať na to, že ste všade boli a všetko videli. Nebojíte sa priznať, ak niečo neviete, nebojíte poprosiť, aby vám to niekto vysvetlil a nebojíte sa naučiť niečo nové.

#5 Radi sa strácate vo výborných konverzáciách

Milujete debatovať a diskutovať o všetkom. O celom vesmíre. O živote. Nemáte strach z hádok alebo výmeny názorov, pretože viete, že aj to prispieva k novým nápadom a myšlienkam. Radi sa strácate vo svojej vlastnej hlave a veľa premýšľate. Veľmi veľa.

unsplash.com

#6 Ste otvorení novým veciam

Akceptujete všetko nové – nápady, názory, myšlienky, aktivity. No na druhej strane, aj keď ste otvorení novým veciam, nikdy ich nebudete slepo nasledovať len preto, že to robia aj ostatní. Pokiaľ nie ste o niečom presvedčení, potom to nie je nič pre vás.

#7 Ignorujete médiá

To hovorí za všetko. Nemusíte pozerať televízor či čítať bulvár. Klebety vás vôbec nezaujímajú a nemáte radi, ak sa vám niekto snaží niečo natlačiť do hlavy. Najmä ak ide o niečo, čo je v skutočnosti úplne inak.

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov