Ak sa chcete vydať čo najskôr, skúste radšej so svadobnými prípravami počkať. Máme pre vás sedem dôvodov, prečo by ste sa nemali nikam ponáhľať.

Aj vás pri návšteve štípe do líc stará mama a neustále sa pýta, kedy sa už konečne vydáte? Nedajte sa zlomiť. Nepodľahnite tlaku a očakávaniu okolia. Na svadbu máte naozaj čas. Psychológovia vysvetľujú, prečo sú manželstvá uzatvorené v neskoršom veku oveľa šťastnejšie, než tie ostatné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Samozrejme, nemusí to byť vždy pravidlom. Niekedy môže byť aj manželstvo uzatvorené v maturitnom ročníku to najkrajšie, čo vás mohlo postretnúť. Ak sa však na tematiku manželstva pozrieme z dlhodobého hľadiska, jednoznačne vyhrávajú manželstvá uzatvorené v neskoršom veku. Prečo je to tak?

Partneri neustále pracujú na osobnom rozvoji

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Vedia, že na to, aby vzťah fungoval, sa neustále musia snažiť. Snaha o dobrý vzťah nekončí momentom sľubov, ktoré ste si dali pri oltári. Na dobrom vzťahu treba pracovať, rovnako ako aj na osobnom rozvoji. Ak sa snažíte byť lepšou verziou svojho ja, určite tým ulahodíte nielen sebe, ale aj svojmu partnerovi či partnerke.

Vedia, že láska je predovšetkým o dávaní

Partneri, ktorí sú citovo zrelí vedia, že neraz budú musieť prekročiť svoje hranice komfortu. Zbehnú po lieky do lekárne, a to aj vtedy, keď sa im vôbec nechce ísť do nepriaznivého počasia. Vedia však, že ich chorý partner sa s nimi bude cítiť lepšie. A skutočná láska je predovšetkým o drobných skutkoch lásky, ktoré neraz znamenajú viac než slová.

Vedia si priznať chyby

Photo by Charlie Foster on Unsplash

Z každého nedorozumenia si vedia vziať ponaučenie. Neobviňujú zo všetkého partnera, pretože sú si vedomí, že aj oni majú určitý podiel viny. Priznať si vlastné zlyhanie a vedieť sa ospravedlniť partnerovi? To je niečo, čo skutočne zvládne len človek s pevným charakterom.

Zaujíma ich názor toho druhého

Všetci máme svoj vnútorný svet či vlastné problémy, o ktorých si neraz myslíme, že sú tie najdôležitejšie na svete. Náš partner to môže brať rovnako. Aj on si v hlave „rieši“ to svoje. Ak ho však skutočne milujete, určite si nájdete priestor aj čas na to, aby ste ho vypočuli. Aj o tom je láska.

Vedia, že manželstvo je zodpovednosť

Photo by Zoriana Stakhniv on Unsplash

Niektorí ľudia nechcú vstupovať do manželstva z jednoduchého dôvodu. Chcú mať otvorené zadné dvierka – pre prípad potreby. Ak to však s vami myslia vážne, téma manželstva skôr či neskôr príde na pretras. Nie je pravda, že manželstvom sa nič nezmení. Zmení sa veľa. Vaša vnútorná zodpovednosť jedného voči druhému. Už nie ste dvaja. Už ste jedno.

Zachovávajú si individualitu

Mnohí si myslia, že vo fungujúcom vzťahu musíte mať rovnaké záľuby a preferencie. Nie je to tak. Môžete chodiť na jogu a muž na futbal či na túry s kamarátmi a je to absolútne v poriadku. Nemusíte sa nútiť robiť to, čo vás absolútne nebaví. Zachovajte si vlastnú individualitu. Máte síce spolu vzťah, no to neznamená, že automaticky prestanete byť sami sebou.

Vedia, že láska nás automaticky nezachráni pred ublížením

Photo by Ivan Karasev on Unsplash

Je normálne, že niekedy vieme najviac ublížiť tomu, koho neskutočne milujeme. Každý občas povie niečo, čo neskôr oľutuje. Stáva sa to. Dôležité je však vedieť sa ospravedlniť. Nezlyhali ste. Máte skúsenosť, ktorá vás môže posunúť dopredu.

Vedieť skutočne milovať je umenie. A to naozaj dokáže len vnútorne zrelý človek. I keď, je pravdou, že niekedy vôbec nezáleží na tom, aký dátum narodenia máte v občianskom preukaze…

Pozri aj: Ľudia, ktorí sa nikdy nezosobášia, sú ohrození týmto závažným ochorením. Riziko sa u nich zvyšuje až o 42%

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov