Či sa niekto chce vydať alebo oženiť, je každého osobnou voľbou a rozhodnutím.

Vedeli ste však, že to má ďalekosiahle kognitívne a zdravotné následky? Potvrdzuje to štúdia, ktorej sa zúčastnilo až vyše 800 tisíc jedincov. Ukázalo sa, že ľuďom, ktorí sa nikdy neoženia či nevydajú, hrozí omnoho vyššie riziko vzniku demencie, než jedincom, ktorí nažívajú v manželskom zväzku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na čele výskumu stál psychiater Andrew Sommerlad z University College v Londýne a využil údaje z 15 výskumov, ktorých sa zúčastnilo 812 047 participantov z Ameriky, Európy ale aj z ázijských krajín. Zisťovalo sa nielen to, či žijú sami alebo v manželskom zväzku, ale aj ich vek a pohlavie.

Výsledky dokázali, že slobodným jedincom hrozí až o 42 percent vyššie riziko vzniku demencie. Zaujímavé je, že napriek tomu, že výskumov sa zúčastnilo aj viacero rozvedených jedincov, ich sa zistenia týkajúce sa demencie netýkajú.

pexels.com

Vedci objasňujú, že samotný akt manželstva nepôsobí ako obranný štít voči ochoreniu, no istú „imunitu“ vytvára všetko, čo s ním súvisí.

Sommerlad sa k výsledkom vyjadril nasledovne: „Ľudia v manželstve vedú väčšinou zdravší životný štýl, podporujú sa navzájom a častejšie sa zapájajú do spoločenských aktivít, žijú sociálnejším a pestrejším životom. Už dlhší čas je známym faktom, že vznik demencie súvisí okrem iného aj so sociálnymi faktormi života človeka. Ľuďom, ktorí žijú v sociálnej izolácii, hrozí vyššie riziko vzniku demencie než ľuďom, ktorí vedú bohatý sociálny život.“

Výskum je teda dôkazom toho, že rodinný život je z mnohých dôvodov prospešný pre fyzické i psychické zdravie človeka. Okrem sociálnej podnetnosti poskytuje mnoho ďalších výhod. Partneri väčšinou dozerajú na seba navzájom, čo predstavuje výhodu pre oboch.

Ak sa aj demencia u jedinca vyskytne, dlhoroční partneri sa navzájom dobre poznajú a rýchlejšie si všimnú aj menej nápadné zmeny v správaní, čo vedie k rýchlejšej a efektívnejšej diagnostike ochorenia. Manžel či manželka predstavujú pre človeka už trpiaceho demenciou výrazný oporný bod, aj keď pre opatrovníka to môže predstavovať mimoriadnu záťaž.

pexels.com

Horšou správou je, že napriek tomu, že pozitívny vplyv manželstva nie je možné poprieť, časom sa oslabuje. Posledné štúdie dokazujú, že časom sa u slobodných jedincov riziko vzniku demencie znižuje na 24 percent, čo je výrazne nižšie číslo, než 42 percent. Vedcom sa však ešte nepodarilo prísť na to, čo presne túto zmenu spôsobuje.

Vedci sa však nezameriavajú len na zisťovanie a overovanie štatistických hodnôt. Ich cieľom je zistiť aj to, ako ochrániť pred demenciou jedincov, ktorí sa rozhodli, že manželstvo nie je nič pre nich.

Pozri aj: Pozor na tento problém – môže byť predzvesťou toho, že o niekoľko rokov budete trpieť demenciou

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov