Úzkosťou trpí čoraz viac a viac ľudí.

Ale, čo je ešte horšie je fakt, že mnoho ľudí stále nedokáže pochopiť ľudí, ktorí ňou trpia. Nedokážu jednoducho pochopiť, že úzkosť nie je niečo, čo by sa dalo ovládať, čo by sa dalo vypnúť a zapnúť alebo úplne zastaviť. Úzkosť ich bude sprevádzať na každom kroku a oni sa jej len tak ľahko nezbavia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo si ešte ľudia prajú, aby ste vedeli o úzkosti, no boja sa vám to povedať?

#1 „Nikdy neviem, kedy príde, jednoducho ma prenasleduje na každom kroku.“

Úzkosť si nikdy nevyberá čas alebo deň. Keď jednoducho príde, tak príde a človek s tým veľa nenarobí. Často príde úplne v tej najnevhodnejšej chvíli, ale nedá sa to ovplyvniť. Úzkosť číha na každom kroku maximálne pripravená vždy zaútočiť.

#2 „Nedokáže len tak odísť.“

Nie je to tak, že človek pôjde spať a ráno keď vstane, všetko bude opäť ružové. Nefunguje to tak, že človek luskne prstami, vysloví nejaké zaklínadlo či vypije čarovný elixír a úzkosť bude preč. Úzkosť je samostatná jednotka a rovnako ako si vyberá, kedy zaútočí, tak si vyberá aj to, kedy odíde.

unsplash.com

#3 „Prosím, nesprávaj sa ku mne, akoby som bol/a zo skla.“

Áno, úzkosť je veľmi nepríjemná vec, ale každý človek, ktorý ňou trpí, by vám určite povedal, aby ste sa k nemu správali normálne. Akoby tam žiadna úzkosť ani nebola, pretože inak by ste to iba zhoršovali. Potrebujú mať totiž pocit, že sú na tom presne tak isto, ako tí bez úzkosti.

#4 „Naozaj by som rada išla s vami von, ale nemyslím si, že to zvládnem.“

Nie je to nič osobné. Nie je to znakom toho, že daný človek je lenivý ísť s kamarátmi niekde – kamkoľvek. Ide len o to, že veľakrát to tá potvora úplne znemožní. Jednoducho vám nedovolí odísť z domu, nedovolí vám nič. A každého človeka, ktorý tým trpí, to náramne mrzí a naozaj by rád šiel do spoločnosti, no jednoducho nemôže.

#5 „Záchvaty úzkosti nie sú prechádzkou ružovou záhradou.“

Nielenže celá úzkosť a pocity úzkosti dávajú zabrať, keď sa k tomu pridajú aj záchvaty úzkosti, je to veľký boj sám osebe. Pretože zrazu obyčajné zvuky, obyčajné aktivity a aj tie najbežnejšie veci spôsobujú, že sa cítite vystrašení a vy vôbec neviete prečo.

#6 „Naozaj som vyčerpaný/á.“

Ľudia trpiaci úzkosťou nemusia pohnúť ani prstom na to, aby sa cítili maximálne vyčerpane. Úzkosť ich oberá o energiu a o všetku radosť zo života. Pretože neustále sa strachovanie pre niečo, čo ani nedokážete vysvetliť, premietanie tých najdesivejších scenárov v hlave a snaženie sa o to, aby to všetko prestalo a aspoň na chvíľu bol kľud, je naozaj vyčerpávajúce.

#7 „Moja úzkosť je rozdielna od tej tvojej, alebo od tej, ktorú má tvoj kamarát.“

Úzkosti sú rôzne. Akoby boli ušité priamo na mieru – pre každého človeka je nejaká iná a špeciálna. Takže nesnažte sa takých ľudí porovnávať s inými. Nikdy neviete, čím si naozaj musia prechádzať. Jediné, čo môžete urobiť je stáť pri nich, snažiť sa ich pochopiť  a podporovať maximálne, ako sa dá.

unsplash.com

Pozri aj: Vysvetlia vám to lepšie, než akákoľvek učebnica. Týchto 6 autentických obrázkov vyjadruje, čo to vlastne úzkosť naozaj je

tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov