Dostávať sa z fázy depresie je taký výbuch celého vášho života. Ale po každom Veľkom tresku príde niečo krásne.

Depresia môže zasiahnuť každého a v akýkoľvek čas. A fáza v živote, kedy jej maximálne podľahnete, rozhodne nie je jednoduchá. Predstavuje len smútok, samotu, nechuť, letargiu a nezáujem. Ale nech to znie ako akokoľvek veľké klišé, slnko vždy napokon vyjde a aj obdobie depresie sa skončí. A potom prichádza tá druhá fáza, fáza, kedy sa pomaly z toho všetkého dostávate a váš život sa začína úplne meniť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Váš režim spánku má poriadne ďaleko od toho normálneho

Niektoré dni by ste najradšej zostali v posteli. Je vám jedno, či je poobede, skoro ráno, skoro večer, jednoducho chcete spať. Ešte len vykročíte z postele a už myslíte na to, kedy si pôjdete opäť ľahnúť. Váš život totiž pripomína boj a spánok poskytuje aspoň chvíľkovú úľavu od celého sveta. A potom je tu tá opačná vec, kedy sa budíte aj uprostred noci a nemôžete zaspať, pretože všetko vo vašom tele funguje na tisíc percent.

#2 Zrazu ste veľmi sentimentálni

Po dlhom čase izolovania sa od ostatných ste si konečne začali znovu pýtať ich pozornosť. Možno sa správate inak, viac ich objímate, zaujímate sa a staráte sa o nich viac, než normálne, ale je to len kvôli tomu, že ste veľmi vďační, že ich máte, a že neodkráčali z vášho života v čase, keď vám bolo najhoršie.

#3 Emócie vás veľmi ľahko prevalcujú

Vaša nálada je ako na horskej dráhe a emócie úplne kontrolujú váš život. Dokážete sa extrémne rýchlo nadchnúť pre nejakú vec ale rovnako rýchlo aj zarmútiť. Je to akoby vo vás vybuchovali všetky tie emócie, ktoré ste počas svojej fázy depresie potláčali, a teraz vo vás vybuchujú ako ohňostroje na nový rok.

unsplash.com

#4 Ani s apetítom to nie je ustálené

Niekto novú fázu života a dostávanie sa z tej predošlej zajedá, iný, naopak, do seba nedostane ani kúsok. A niekto oboje, záleží len na tom, ktorá časť dnes vyhrá. Ale vo väčšine prípadov je to tak, že máte veľké oči a najradšej by ste zjedli všetko jedlo sveta, no po pár sústach nemôžete pokračovať. Je to normálne a prirodzené.

#5 Začnete všetkých spamovať motivačnými brakmi citátmi

Všetko sa zrazu po tak dlhom čase zdá byť krajšie, veselšie a živšie a vy si jednoducho nedokážete pomôcť, chcete to povedať aj ostatným, celému svetu, a tak začnete svoje sociálne siete spamovať s najviac klišé motivujúcimi citátmi, aké táto planéta ponúka. Ale my to chápeme, znova začínate cítiť šťastie.

#6 Už nechcete tráviť čas osamote

Byť chvíľku sám je skvelé, ale vy máte pocit, že už toho bolo dosť. Je načase viac sa venovať priateľom a rodine, ktorých ste práve kvôli samote zanedbávali. Už nechcete byť sami, teraz chcete dobehnúť všetko zameškané.

#7 Neustále počúvate hudbu

A nebudeme si klamať, možno to bola aj práve ona, ktorá vám pomohla dostať sa z tejto nepríjemnej fázy depresie. Hudba je v našich životoch naozaj veľmi dôležitá a dokáže urobiť naozaj zázraky, napríklad nám pomáha prečkať náročné chvíle. Preto niet divu, že máte neustálu potrebu mať slúchadlá v ušiach.

unsplash.com

#8 Kupujete si nové veci, ktoré aj tak nepotrebujete

Ďalšia obľúbená činnosť, hneď po jedle samozrejme, nie je nič iné, ako nakupovanie. O čo viac, nakupovanie úplne nepotrebných vecí. Poskytuje vám to akýsi pocit úľavy a satisfakcie, aj keď je nad slnko jasné, že peňaženka si myslí niečo celkom iné. Dúfam len, že to veľmi nepreženiete.

#9 Zrazu sa vám otvárajú dvere plné príležitostí

Akoby sa vám konečne otvorili oči a vy ste začali vnímať svet so všetkými krásami, ktoré ponúka. Opäť zisťujete, že život má pre vás nekonečné more príležitostí a vy ste takí nadšení, až si nedokážete vybrať, ktorú aktivitu alebo činnosť vyskúšate ako prvú.

#10 Čistota vo veciach, čistota aj v živote

Po fáze, kedy vám bolo všetko naozaj jedno zrazu prichádza akési uvedomovanie si všetkého, najmä samého seba. Už vám nič nie je jedno. Snažíte sa veci dať do poriadku, snažíte sa všetko si v živote utriediť a dať na správne miesto. A to platí ako pre hmotné veci, rovnako tak aj pre nehmotné. Celý bordel nazývaný život sa postupne mení na poriadok.

Pozri aj: Týchto 10+ mrazivých fotografií vám dokáže, že depresia nemá žiadnu tvár

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov