Kde sa stráca kúzlo Vianoc?

Vianoce. Kedysi ste pri tom slove mali motýliky v brušku a telom vám prebehla vlna radosti. Veď sú to predsa Vianoce. Dnes je to pre vás však už úplne bežné slovo. Nič výnimočné. Vianoce. Presne tak, ako každý rok. Zhon, stres, darčeky na poslednú chvíľu, večera stihnutá len tak-tak a príliš veľa kostí v rybe. Nemáte pocit, že to nádherné kúzlo Vianoc kamsi mizne? S pribúdajúcimi rokmi sa stráca viac a viac?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tak ako z mnohých vecí, aj z toho by sme mohli viniť dobu, v ktorej žijeme. Áno, to by bolo zrejme najjednoduchšie. To kvôli nej už sviatky predsa nie sú to, čo bývali. Ale zamyslime sa, nie je to tak trošku aj naša vina?

Hypermarkety a iné obchody nám už od septembra predkladajú rôzne vianočné akcie, farebné ozdoby na vianočný stromček, samotný vianočný stromček, vankúše, periny, obliečky, svetre, čokolády – jednoducho všetko s motívom Vianoc. Ale, v konečnom dôsledku sme to my, kto to všetko aj tak kupuje. Veď tesne pred Vianocami to už bude veľmi drahé, musíme to kúpiť teraz.

Internetové obchody a e-shopy nás lákajú na abnormálne zľavy či poštovné zdarma, ale sme to my, kto tomu nakoniec aj tak podľahne. Darmo budeme tvrdiť, že Vianoce nie sú len o darčekoch, my, ľudia, si jednoducho nedokážeme pomôcť.

unsplash.com

Dostali sme sa do bodu, kedy nám už viac záleží na množstve zemiakov v našom šaláte, než na množstve lásky v našom srdci. Viac nám záleží na tom, akú dekoráciu dáme na okno, než na tom, ako sa konečne stretneme s celou rodinou. Viac nás zaujímajú otváracie hodiny obchodov počas sviatkov, než to, že konečne máme možnosť a priestor na to, aby sme oddychovali. Viac nás zaujíma množstvo a obsah darčekov ktoré dostaneme, než tie, ktoré dáme.

Stala sa z nás konzumná spoločnosť, ktorá sa prestala tešiť z maličkostí. A preto strácame Vianoce priamo pred očami.

Niekedy nám totiž ku kúzelným Vianociam stačilo naozaj málo.

Sneh. Dnes už iba nadávame na cestárov a ich (ne)pripravenosť, na to, ako budú zase meškať vlaky, na to, aká je neskutočná zima a kedy toto obdobie znova skončí. A to namiesto toho, aby sme sa tešili zo studenej snehovej prikrývky a z toho, koľko radosti dokáže do našich životov priniesť taká dobrá a nefalšovaná guľovačka, kde je každý s každým a zároveň každý proti každému.

Cencúle, ktoré sme neustále lízali aj napriek zákazu.

Tropické ovocie na stole. Mandarínky, pomaranče, papáju a figy už síce dostaneme počas celého roka, ale stačí jediný závan tejto vône a naše myšlienky hneď putujú k Vianociam.

Radosť z toho, že celá rodina je pokope. Aspoň raz za rok, aspoň na Vianoce. Tešili sme sa z chvíľ, keď sme mohli byť obklopení ľuďmi, ktorých máme radi.

unsplash.com

Medovníčky, ktoré sme dojedali ešte celý január, ale bez nich by to nebolo ono.

Oblátky s medom, bez ktorých sa večera nesmela začať.

Vianočné slovenské a české rozprávky, ktoré vždy roztopili srdce aj toho najväčšie tvrďasa v rodine.

Pohodu, ktorú sme si dopriali. Dokázali sme vypnúť a plne sa sústrediť na sviatky, na nič iné.

Imelo, sánky, odpratávanie snehu, ľad a korčule, úsmevy všetkých, ktorých ste potešili, pusy, ktoré sa rozdali, zvyky, ktoré sa dodržali, sviečky, ktoré sa zapálili a omnoho, omnoho viac. Všetko to sú maličkosti, ktoré robia Vianoce kúzelnými.

Skúste sa preto tohto roku menej hnať a viac spomaliť. Všímať si detaily, užívať si každú chvíľku a Vianoce znova precítiť vo svojom vnútri. Pretože Vianoce, to nie je nič fyzické. Vianoce sú pocit. Pocit v nás.

Pozri aj: Nalaďte sa na Vianoce. Toto je 10 najkrajších slovenských a českých vianočných filmov

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov