Neplánujete si cez víkend spraviť vianočný filmový maratón?

Väčšina z vás mi možno dá za pravdu, že Vianoce sú obdobím, kedy je všetko tak akosi… krajšie. Odhliadnuc od apokalypsy v nákupných centrách a nekonečného „to-do listu“ sa aj tak nielen naše oči, ale aj naše srdcia rozžiaria zakaždým, keď sa pozrieme na blikajúce vianočné svetielka. Mnohí sa tvárime, že Last Christmas nám už riadne lezie na nervy, no aj tak si túto skladbu vypeckujeme cestou na vianočné nákupy či pri vianočnom upratovaní. A takisto možno pri názvoch týchto filmov prekrúcame očami, no napriek tomu je pravdou, že Vianoce si bez nich nedokážeme predstaviť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Musím sa však priznať, že vytvoriť tento zoznam bolo náročnejšie, než som spočiatku predpokladala. Finálny výber teda vyzerá takto a ja dúfam, že každý z vás si v ňom príde na svoje.

Niečo pre milovníkov klasiky

Pretože bez týchto klasík by jednoducho Vianoce ani neboli Vianocami.

Perinbaba

Príde mi zbytočné písať, o čom je Perinbaba, nakoľko predpokladám, že na Slovensku nieť živej duše, ktorá by túto filmovú rozprávku nevidela. Viac vás možno zaujme jedna „pikoška“ z nakrúcania. Vedeli ste, že famózny režisér Juraj Jakubisko mal v pláne oveľa pompéznejšie zakončenie tohto príbehu? Pripravený bol totiž obrovský ohňostroj, no zatiaľčo štáb pred natočením tejto scény večeral, nejaký opitý muž začal kričať „Ohňostroj, ohňostroj!“ Zmätení pyrotechnici ohňostroj naozaj spustili, s čím však samozrejme nikto nepočítal. Ohňostroj, ktorý môžeme vidieť v závere, bol teda urobený len z akýchsi malých zvyškov. A samozrejme nesmieme zabudnúť ani na to, že v tomto období sa natáča pokračovanie Perinbaby, na ktoré sa už teraz nesmierne tešíme!

Tri oriešky pre Popolušku

Väčšinu z nás asi nikdy neomrzí princ, ktorý hľadá dámu, ktorá stratila svoj „střevíc“. Táto filmová rozprávka vznikla podľa knižnej predlohy Boženy Němcovej a je tu s nami už od roku 1973. Ako sa ukázalo, je to dostatočne dlhá doba na to, aby sa táto klasika stihla adaptovať aj do našich každodenných životov – práve podľa nej totiž vzniklo jedno z najobľúbenejších súčasných slovenských porekadiel, hovoriace: „Keď o polnoci stratíš topánku, neznamená to, že si Popoluška. Znamená to, že si opitá a mala by si ísť domov.“ Nezabúdať!

https://www.youtube.com/watch?v=do90t16uFP8

Pre tých, čo si chcú zaspomínať

Klasiky, ktoré naša generácia skôr nepozná, no stojí zato pozrieť si ich.

Rysavá jalovica

Však ste si práve spomenuli na povinné čítanie od Martina Kukučína? Bez ohľadu na to, či ste si knihu poctivo prečítali, alebo ste si jej obsah stiahli z internetu a pred slovenčinárkou ste sa tvárili (ne)dostatočne presvedčivo, možno ste nevedeli, že podľa Rysavej jalovice bol natočený aj film. Ak si teda chcete pozrieť niečo menej „mainstreamové“, no stále vianočné a tak krásne slovenské, určite stiahnite po tomto filme.

Polnočná omša

Tento skvelý film bol natočený v roku 1962, no jeho dej je zasadený do roku 1944, kedy nemilosrdné nemecké jednotky pokračujú v ešte nemilosrdnejšej likvidácii partizánskeho odporu. Práve kvôli týmto udalostiam prežije v roku 1944 rodina Kubišových naozaj hrôzostrašný Štedrý deň. Ich postrelený syn sa prichádza ukryť domov, a tak sa za zvláštnych okolností schádzajú u rodičov všetky štyri deti – jeden kolaborant, druhý gardista, tretí partizán a dcéra ako milenka nemeckého veliteľa. Ako to dopadne, to si už pozrite sami. A keď sa vás babka 25. decembra opýta, aká bola polnočná omša, aspoň jej môžete povedať, že skvelá.

https://www.youtube.com/watch?v=l4E3WgUkHHs&t=383s

Niečo na uvoľnenie predvianočného stresu

Odviažte sa pri týchto komédiách.

Pelíšky

Samozrejme, čo by to bol za zoznam bez kultových Pelíškov. Ťažko povedať, či od roku vzniku tohto filmu (1999) vznikla nejaká česká alebo slovenská vianočná komédia, ktorá by tento majstrovský počin prekonala. Pravdepodobne ani nie. Svedčí o tom už len fakt, že v Česko-slovenskej filmovej databáze sú Pelíšky v rebríčku „Najlepší film“ na 10. mieste, a to s ojedinelým hodnotením 91%.

Tri želania

V tomto prípade ide o novinku, ktorú ešte čas nestihol preveriť. Táto nová česká vianočná komédia je totiž v kinách len od 7. decembra. Ak teda chcete spojiť vianočné nákupy s návštevou kina, skúste zájsť na tento film. Môže to byť príjemná kombinácia, ktorá vás naladí na tú správnu vianočnú vlnu. (A nie, nejde o chybu a vymenený trailer, „Přání k mání“ došlo do našich kín naozaj pod názvom „Tri želania“.)

Niečo pre romantikov

…pretože lásky nikdy nie je dosť.

Román pre ženy

Román pre ženy je filmovou adaptáciou jedného z najúspešnejších diel Michala Viewegha, bezpochyby jedného z najpopulárnejších českých spisovateľov súčasnosti. Hlavnými postavami sú Laura a Oliver, a čo si budeme klamať – každá žena mala, má alebo bude mať nejakého toho „svojho Olivera“. Toho na prvý pohľad ideálneho muža, ktorý vám ukradne srdce, myseľ, dušu a samozrejme i telo, poriadne ich rozžuje a potom ich na vás vypľuje. Tento film je však dôkazom toho, že aj nešťastná láska sa dá spracovať vianočne (a krásne zároveň).

Krídla Vianoc

V tomto prípade ide o film z roku 2013. Je to veľmi príjemná oddychovka o štyroch priateľoch, ktorých osudy sa vzájomne prelínajú. A o čom sú Krídla Vianoc? O všetkom. O láske, o priateľstve, ale aj o živote a o jeho zmysle… a samozrejme o Vianociach.

Vianočne-nevianočné rozprávky

A potom je tu tá kategória filmových rozprávok, ktoré vlastne vôbec nie sú vianočné, ale keďže ich televízie vysielajú práve na Vianoce, vianočnými sa jednoducho stali.

Sedem zhavranelých bratov

Hlavnou hrdinkou tejto filmovej rozprávky je mladá Bohdanka, ktorej osud bol inšpirovaný knižnou predlhou, resp. viacerými knižnými predlohami. O zhavranelých bratoch totiž písala nielen Božena Nemcová, ale aj Pavol Dobšinský či bratia Grimmovci. Či sa Bohdanke podarí svojich bratov odkliať tým, že im ušije košele, to sa dozviete v tejto peknej rozprávke.

 

Legenda o lietajúcom Cypriánovi

V tomto prípade ide o dosť ojedinelú, slovensko-poľskú spoluprácu. Napriek tomu, že asi nejde tak celkom o rozprávku pre deti, výsledok stojí zato. Film vám predostrie príbeh o niekdajšom kamaldulskom mníchovi Cypriánovi, ktorého meno je navždy spojené s Červeným Kláštorom. Mimochodom, ide o naozaj nádherné a priam magické miesto, tak ak počas sviatkov budete chcieť podniknúť nejaký pekný výlet, určite zvážte aj túto alternatívu. V priestoroch kláštora nájdete aj repliku známeho Cypriánovho herbára – najstaršieho herbára na Slovensku.

https://www.youtube.com/watch?v=7IKkmVeG_jo

Pozri aj: Naladia vás na vianočnú vlnu. Toto je TOP 10 vianočných filmov, ktoré by ste si mali počas adventu pozrieť 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov