Foto: Unsplash/Tycho Atsma

Keď niekto vstupuje do vzťahu, nikdy nemá podozrenie, že tá druhá osoba môže byť emočne nestabilná.

Potom, čo niekoho vídate už dlhšiu dobu, začnete vidieť, aký je v skutočnosti. Toto je obzvlášť zrejmé, keď sa nasťahujete a začnete spolu žiť, pretože je ťažké skrývať svoje skutočné farby, keď zdieľate ten istý priestor. Pre niektorých to bohužiaľ znamená zistenie, že ich partneri môžu byť emočne labilní. Portál I Heart Intelligence uvádza niekoľko spôsobov, ako takéhoto človeka zvládnuť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako zistiť, či je váš partner emočne nestabilný?

Každý má občas dni, kedy sa zdá, že sa všetko zhoršilo. Je normálne, že v také dni prejavujú ľudia zmeny nálad a výbuchy hnevu. Emocionálne nestabilní ľudia však do takýchto stavov spadajú hocikedy. Medzi príznaky emočnej nestability patria:

  • Výbuchy hnevu bez akéhokoľvek dôvodu
  • Extrémne zmeny nálad
  • Prehnané reakcie
  • Využívanie manipulačných techník
  • Nedostatok empatie
  • Neschopnosť pripustiť, že sa mýlia
  • Iracionálne riešenie problémov
  • Obetovať ostatných a obviňovať ich
Foto: Unsplash/Alex Mihai C

Ako môžete vychádzať s emočne nestabilným partnerom?

#1 Pozorujte a analyzujte

Sú skutočne nestabilní alebo je možné, že ste urobili niečo, čo u nich vyvolalo silný výbuch emócií? Niekedy je ťažké povedať, kto má pravdu a kto nie. Z tohto dôvodu urobte krok späť, aby ste mohli pozorne sledovať a analyzovať, kto je na vine.

#2 Zdôverte sa priateľom alebo rodine

Ak sa cítite zmätení a nedokážete povedať, či je alebo nie je vaše správanie správne, obráťte sa na tých, ktorí sú vám blízki. Vysvetlite, čo sa stane, keď komunikujete so svojim partnerom a spýtajte sa na názory a perspektívy tých, ktorým dôverujete. Pretože tí, ktorí nie sú vo vzťahu, sa budú môcť na veci pozerať objektívne, možno vám aj pomôžu zistiť, čo robiť.

Foto: Unsplash/Christin Hume

#3 Odíďte, ak na vás zaútočia

Ak vás váš partner začne verbálne, emocionálne alebo psychicky týrať, upozornite na to a odmietnite byť súčasťou tohto rozhovoru. Vyžadujte rešpekt, stanovte hranice a dajte im vedieť, že nebudete tolerovať, ak vás niekto takto osloví.

#4 Buďte pokojní

Aj keď to bude ťažké, snažte sa zostať pokojní. Ak budete hovoriť pokojným tónom, bude pre vás oveľa ťažšie kričať. Snažte sa byť racionálni a pokojní, aj keď sa vás snažia vyprovokovať.

Foto: Unsplash/Angelina Litvin

#5 Navrhnite terapiu

Ak uznajú, ž často strácajú kontrolu nad svojimi emóciami, navrhnite im terapiu. Pre ľudí je často ťažké naučiť sa, ako zvládnuť svoje myšlienky a pocity sami. Platí to najmä pre tých, ktorí sú emočne labilní. Terapeut im pomôže nájsť spôsob, ako sa naučiť zaobchádzať so svojimi emóciami zdravo a nepoškodzovať ľudí okolo seba.

#6 Ukončite vzťah

Tento krok je poslednou možnosťou, ktorá by sa mala stať, ak vás váš partner odmietne poslúchnuť alebo nechce vyhľadať pomoc. Nikto si nezaslúži byť neustále vystavovaný mučeniu a zneužívaniu. Nemusíte tolerovať, že vás niekto nerešpektuje a manipuluje vami. Ak zlyhajú iné možnosti, možno budete musieť ukončiť vzťah bez ohľadu na to, ako veľmi toho človeka milujete.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov