Foto: Unsplash/Serey Kim

Myslíte si, že nie je v poriadku niekoho potrebovať? Presvedčte sa, že to je úplne normálne.

Opakujete si neustále, aký ste silný, nezávislý a ako všetko dokážete  sám? Vynikajúce, tak to má predsa byť! Pretože prečo nie? Portál Thought Catalog uvádza, že väčšina ľudí vyrastá v presvedčení, že to tak skutočne je. Avšak niektorí tomu uveria až do takej miery, že majú tendenciu sa spoliehať iba sami na seba a žijú v presvedčení, že nikoho iného nepotrebujú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno ste sa až príliš mnohokrát v druhých sklamali a hovoríte si, že jediný, na koho sa môžete spoľahnúť ste vy sami. Takže ste všetkých ostatných zo svojho života vylúčili. Postavili ste okolo seba vysoké múry a nikomu nedovolíte, aby vstúpil snu, pretože viete, že ak to urobíte, všetko sa zmení.

Foto: Unsplash/Magnus Lindvall

Áno, ste silný. Ste nezávislý. Finančne stabilný. Sebestačný. Úspešný. Odhodlaný. A to je vynikajúce! Je to obdivuhodné a úžasné. Ale nebolo by pekné s niekým zdieľať všetky vaše úspechy? Nebolo by pekné mať rameno, o ktoré sa môžete oprieť, keď je na vás toho veľa? Nebolo by pekné, ak by vás niekto hladkal po vlasoch a uisťoval vás, že všetko bude v poriadku?

Zrazu príde ten, kto to zmení

Niekedy má človek tendenciu sústrediť sa príliš iba na seba. Chce byť nezávislý. Ľuďom dávate pocit, že ich nepotrebujete. Odstrkujete tých, ktorí vás majú skutočne radi, mysliac si, že si vo všetkom poradíte sami. Uisťujete všetkých okolo seba, že ste v poriadku. Pretože ste. Ste v poriadku vtedy, keď ste osamote. Takto to predsa fungovalo už roky.

V určitom bode však niekto vstúpi do vášho života a zmení celý váš pohľad na svet. Sami ste v poriadku, ale s tým človekom je jednoducho všetko ešte lepšie. Všetko je zrazu oveľa jednoduchšie. Veci do seba začnú perfektne zapadať, a to vás núti premýšľať nad tým, ako ste mohli bez nich prežiť tak dlho.

Kto sa postará o vás?

Byť silný, tvrdý, odhodlaný a byť niekým, kto má všetko pod kontrolou, je neskutočný pocit. Ale nebolo by pekné, hoci iba na chvíľu, odhodiť masku, zložiť nepriestrelnú vestu a byť pred niekým, kto ťa nebude súdiť, zraniteľný a otvorený?

Niekedy si zvyknete na to, že ste to práve vy, kto ostatým poskytuje  všetko. Ste pomocníkmi. Ste tou zodpovednou osobou a riešiteľom problémov. Nakoniec ale zabudnete na to, aký je pocit, ak niekto kryje váš chrbát a stará sa o to, aby neublížil niekto vám.

Foto: Unsplash/Brent Ninaber

Bez ohľadu na to, aký ste silný a nezávislý, keď ste príliš vyčerpaný, keď zlyhajú vaše výnimočné schopnosti, keď máte na pleciach všetku váhu sveta, je v poriadku požiadať niekoho o pomoc. Dnešný svet je príliš krutý a chaotický. Každý človek potrebuje bezpečné útočisko a domov, a tiež je v poriadku ak niekto potrebuje oboje.

Tento článok vznikol v spolupráci s Jana Bačová
Uložiť článok

Viac článkov