Foto: Unsplash/Kat J

Robí vám problém prejaviť svoje emócie?

Schovávať svoje emócie je úplne zbytočné. Taktiež je zbytočné tváriť sa, že ste tvrdý a nič vás nezlomí. Plač má mnoho výhody a portál Thought Catalog zostavil krátky zoznam, ktorý sa im venuje. Poďme sa teda naňho pozrieť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Plač zmierňuje náš stres

Slzy produkované stresom nútia naše telo zbaviť sa zbytočných chemikálií, ktoré zvyšujú hladinu kortizolu, ktorý je považovaný za stresový hormón. Plač teda vyplavuje napätie z tela a zároveň aktivuje parasympatický nervový systém, ktoré nám pomáha relaxovať.

Foto: Unsplash/Cristian Newman

Zlepšuje nám náladu

Ako sme už písali vyššie, plač je upokojujúci, pretože nám pomáha regulovať naše vlastné emócie. Keď sa prinútime neplakať a ignorujeme naše predošlé pocity, môže to viesť k silným bolestiam hlavy a vysokému krvnému tlaku. Plač je teda spôsob, ktorý nám pomáha uvoľniť negatívne pocity, ktoré nás oberajú o dobrú náladu.

Redukuje toxíny

So slzami z tela odchádzajú aj toxické látky, čo platí aj v prípade potenia sa, vydychovania a močenia. Plač teda taktiež vyplavuje látky, ktoré by sa v našom tele nemali nachádzať. Zároveň nás povzbudzuje a zároveň čistí nosový priechod. Oplatí sa, nie?

Foto: Unsplash/Fernando Brasil

Zabíja baktérie

Slzy obsahujú lyzozým, ktorý je schopný zabiť 90 až 95 percent všetkých škodlivých baktérií v priebehu piatich až desiatich minút. To znamená, že plač nie je dobrý len pre naše emočné zdravie, ale aj pre naše fyzické zdravie.

Zmierňuje bolesť

Plačom sa uvoľňuje oxytocín a endorfíny, vďaka ktorým sa cítime lepšie po emočnej aj fyzickej stránke. Namiesto toho, aby sme sa tvárili, že sme v poriadku, keď utrpíme nejaké zranenie, nám skutočne prospieva plakať, pretože by to mohlo zvýšiť našu toleranciu bolesti.

Foto: Unsplash/Road Trip with Raj

Zlepšuje zrak

Slzy nám premazávajú očné bulvy a viečka. Keď plačeme, slzy pomáhajú odplaviť prach a nečistoty. Zabraňuje tiež dehydratácii, ktorá môže spôsobiť rozmazané videnie.

Lepší spánok

Pretože ronenie sĺz spôsobí, že sa uvoľníme, uvedie nás to do pokojnejšieho stavu mysle, čo nám uľahčí zaspávanie a spánok.

Preukazuje silu charakteru

Keď plačeme, konfrontujeme svoje emócie namiesto toho, aby sme sa pred nimi skrývali. Rastieme ako ľudia. Stávame sa emočne zrelšími.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov