Foto: Pexels

Predstavte si, že existujú ľudia, ktorí môžu vnímať vaše meno ako modrú farbu, alebo ho "cítiť" ako škoricu.

Predstavte si, že počúvate svoju obľúbenú skladbu a namiesto toho, aby ste ju len počuli, ju aj vidíte ako farebný záblesk pred očami. Alebo si predstavte, že sa dotknete hladkej povrchu stola a cítite chuť čokolády na jazyku. Znie to ako zázrak alebo dokonca ako nejaký druh nadprirodzeného javu? V skutočnosti je to niečo úplne prirodzené pre niektorých ľudí – ide o neurologický fenomén nazývaný synestézia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Synestézia je stav, pri ktorom dochádza k miešaniu zmyslových vnemov v mozgu. To znamená, že stimulácia jedného zmyslu automaticky spôsobuje reakciu v inom zmysle. Existuje mnoho rôznych typov synestézie a každý človek môže mať s týmto fenoménom jedinečnú kombináciu prepojených zmyslov.

Vidia farby písmen

Jednou z najznámejších foriem synestézie je tzv. grafofarebná synestézia, pri ktorej človek pripisuje určitú farbu každému písmenu abecedy alebo číslu. Iným príkladom môže byť chromestézia, kde hudba vyvoláva farebné obrazy v mysli. Ľudia s takouto formou synestézie dokážu napríklad vidieť farebné vzory a tvary pri počúvaní hudby alebo hlasov.

Synestézia nie je choroba ani porucha – je to skôr neurologická zvláštnosť, ktorá sa u ľudí môže prejaviť rôznymi spôsobmi. Na jednej strane to môže byť považované za dar, keďže umožňuje vnímať svet bohatejšie a zaujímavejšie ako ho vnímajú ostatní ľudia. Na druhej strane však môže spôsobiť aj určité problémy, napríklad pri komunikácii s inými alebo pochopení ich perspektív.

Pixabay

Ako vzniká synestézia?

Vedci stále presne nevedia, k akým mechanizmom dochádza k prepojeniu zmyslových vnemov v mozgu. Niektorí odborníci sa domnievajú, že ide o geneticky podmienený stav, ktorý sa prejavuje už od narodenia. Iní si myslia, že ide skôr o dôsledok intenzívneho trénovania zmyslov alebo o následok určitých životných skúseností.

V každom prípade je zrejmé, že synestézia môže byť fascinujúcim oknom do toho, ako funguje náš mozog a ako prebieha proces vnímania sveta okolo nás. Ľudia so synestéziou majú možnosť zažiť svet v jeho plnej farebnosti a komplexnosti, čo je pre ostatných niečo nepredstaviteľné.

Pripusťme si, že koncept synestézie môže byť ťažký na pochopenie pre tých, ktorí tento fenomén nezažívajú na vlastnej koži. Predstavte si však situáciu, keď ste ako dieťa prvýkrát ochutnali zmrzlinu – dokázali by ste opísať tú chuť niekomu, kto nikdy nemal možnosť ju skúsiť? Podobne je to aj so synestéziou – ak ju nemáte, tak ju len ťažko dokážete úplne pochopiť.

Synestézia otvára dvere do fascinujúceho sveta zmyslov a ukazuje nám, že existujú rôzne spôsoby vnímania reality. Je to pripomienka toho, že každý človek je jedinečný a má svoj vlastný spôsob vnímania sveta okolo seba.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov