Foto: Photo by Eric Goverde from Pexels

Výhodou je, že rovnako tak aj na to fyzické.

Tie najlepšie veci v našom živote sú zvyčajne tie úplne najjednoduchšie. Zatiaľ čo sa na internete stretávate so zdĺhavými a finančne nákladnými radami na to, ako zdokonaliť svoje fyzické i psychické zdravie, táto vec je prakticky zadarmo a zaberie vám len zopár sekúnd. Ste pripravení posunúť svoj život na nový level?

Článok pokračuje pod videom ↓

O otužovaní sa studenou vodou ste už určite počuli. Vyskúšali ste ju už ale na vlastnej koži? Ak ešte nie, máme pre vás hneď viacero dôvodov, pre ktoré by ste to mali čím skôr napraviť. 

História tejto metódy

Ako uvádza portál Lifehack, ak by sme sa preniesli v čase späť, zistili by sme, že okolo roku 1700 slúžili studené sprchy na liečbu mentálnych porúch. Ľudia totiž verili tomu, že napríklad taká mánia je dôvodom prehriatia mozgu i krvi, a preto bolo podľa nich otuženie studenou sprchou nápomocné.

Táto praktika fungovala ešte aj počas nasledujúceho storočia. Upustilo sa od nej až okolo roku 1900, kedy bola zakázaná, keďže bola zneužívaná na týranie ľudí v ústavoch.

Benefity studenej sprchy

Dnes od nás, samozrejme, nikto nechce, aby sme pod studenou sprchou stáli dlhé minúty. Dobrou správou je, že toto robiť vôbec nemusíte. Postačí vám zopár sekúnd denne, a už o niekoľko dní na sebe budete môcť spozorovať nasledovné benefity.

Autor fotky: Armin Rimoldi na Pexels

Vyčerpáte si menej sick days

Istej štúdii sa podarilo dokázať, že ľudia, ktorí sa otužovali studenou sprchou minimálne 30 sekúnd po dobu 30 dní, si vyčerpali o 29 % menej sick days. Dôvodom nebolo to, že by boli menej chorí, ale že napríklad obyčajné nachladnutie “rozchodili” prakticky bez povšimnutia.

Lepší stav pokožky a vlasov

Možno vás to príjemne prekvapí, ale studená sprcha zlepší aj stav vašich vlasov, a tiež stav vašej pokožky. Studená voda totiž podporuje prúdenie krvi, vďaka čomu bude vaša pokožka doslova žiariť, a tiež sa dokonale prekrví aj vlasová pokožka. Studená voda tiež pomáha udržať pleť hydratovanú.

Zlepší sa vaše duševné zdravie

Áno, studená sprcha má veľký vplyv aj na vaše mentálne zdravie. Otužovanie sa v studenej vode je skvelé napríklad pri liečbe depresie, ale pomáha tiež pri únave, napätí a celkovo zlej nálade.

Ako na to?

Aby ste mohli čerpať tieto benefity, návod je veľmi jednoduché. Počas svojho bežného sprchovania si pustite studenú vodu minimálne na 30 sekúnd (ideálne na konci) a tento proces opakujte počas 30 dní. Výsledky vás doslova ohromia. 

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov