Týchto 5 vecí vám pomôže zistiť, či je niekto schopný udržať tajomstvo.

Je veľmi zvláštne a smutné, keď sa musíte uchýliť k prieskumu toho, či daná osoba dokáže alebo nedokáže udržať vaše tajomstvo  Bohužiaľ, je to tak. Niektorí ľudia sú dôveryhodní, iní nie sú. Príjemný hlas a sladký úsmev nie vždy musí zodpovedať aj konaniu. Ľudia sú schopní byť k vám milí a usmievať sa, no popri tom vám klamať priamo do očí. Ak teda chcete zistiť pravdu, tu je podľa odborníkov päť spôsobov, respektíve päť otázok, ako zistiť, či niekto dokáže udržať tajomstvo, ktoré mu zveríte. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Je daná osoba spoľahlivá?

Zamyslite sa nad celkovou spoľahlivosťou jednotlivca. Je vo väčšine oblastí svojho života spoľahlivý? Keď ho naozaj potrebujete, je vám k dispozícii? Považujú ho ostatní ľudia za spoľahlivého? Spoľahlivosť a dôveryhodnosť spolu súvisia oveľa viac, než by ste si možno mysleli.

#2 Je daná osoba „dramatická“?

Jednoducho povedané, „dramatická kráľovná“ alebo „dramatický kráľ“, teda ľudia, ktorí priťahujú drámu ako magnet, nie sú dobrí v uchovávaní tajomstiev. Ľudia s dramatickými osobnosťami podľa psychológov zvyčajne žijú v chaotickom živote, a preto je pre nich skryť niečo naozaj obtiažne. Takýchto ľudí môžete teda rovno vylúčiť.

unsplash.com

#3 Počúva aktívne?

Výskumníci z Coloradskej univerzity definujú aktívne počúvanie ako „počúvanie a reagovanie na inú osobu, ktoré zlepšuje vzájomné porozumenie“. Tu je niekoľko znakov aktívneho počúvania:

  • plná pozornosť bez rozptýlenia,
  • opakovanie alebo parafrázovanie toho, čo bolo povedané,
  • očný kontakt,
  • kladenie otázok, atď.

Keď je človek schopný aktívne počúvať, má pevné pochopenie a porozumenie toho, čo bolo povedané.  Ak ste si všimli, že daná osoba nevykonáva nič z vyššie uvedených znakov, možno by ste mali zbystriť pozornosť.

#4 Čo o ňom hovorí jeho minulosť a povesť?

Hoci naša minulosť nemusí nutne definovať našu budúcnosť, môže byť dobrým znakom, ktorý nám napovie, čo od človeka môžeme čakať. Nemýľte si to s predsudkami, všetci robíme chyby. Ale ak sa daná osoba už v minulosti zaplietla do podobných vecí, či stratila vašu alebo dôveru niekoho iného, je viac než len pravdepodobné, že to urobí zase.

#5 O aké tajomstvo ide?

Prečo danú osobu vôbec upodozrievate, že vaše tajomstvo vyzradí? Je to kvôli charakteru vášho tajomstvo, alebo kvôli charakteru danej osoby? Cieľom týchto otázok je uvedomiť si, prečo ste vlastne nadobudli pocit, že jej nemôžete úplne dôverovať. Možno danej osobe krivdíte a celú teóriu ste si založili na mylných faktoch. Dajte však aj na svoju intuíciu.

unsplash.com

Pozri aj: 11 varovných signálov, že váš partner pred vami niečo skrýva

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov