Tieto filmy doslova provokujú myseľ a donútia nás klásť si otázky kto sme, čím je život, ako by sme mali žiť a milovať.

Ak sa snažíme pochopiť život, musíme byť pripravení na to, že veda ale aj spiritualita kladú náročné otázky. Filmy, ktoré provokujú myseľ najviac, nám často ponúkajú nové myšlienky, spôsoby myslenia a možnosti chápania sveta. Poskytujú nám skvelý dej, majú bohatú vizuálnu stránku, hudbu a herecké výkony nás berú na fantastickú cestu a otvárajú našu myseľ novým myšlienkam.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj keď má vo filmovom svete každý svojho favorita, tieto filmy donútia zamyslieť sa nad životom takmer každého. Niektoré pozitívne, iné menej.

V hlave (2015)

Ide o animovaný film, ktorý je čiastočne komédiou a čiastočne drámou. Hlavný dej príbehu je zasadený do mysle mladého dievčaťa menom Riley Andersen. V jej mysli je vyobrazených päť postáv, ktoré predstavujú päť základných emócií: radosť, smútok, hnev, strach a znechutenie. Tieto postavy ju vedú naprieč životom a pomáhajú jej vyrovnať sa so zmenami, ktoré prináša sťahovanie do nového domu.

Ústrednou emóciou je Radosť, ktorá sa ju pokúša chrániť pred nechcenými emóciami, hlavne pred Smútkom. Zmení sa to však, keď si Radosť uvedomí, že všetky emócie zohrávajú dôležitú úlohu. Tvorcovia filmu sa radili s niekoľkými psychológmi, aby dokázali dôveryhodne zachytiť to, ako nám emócie pomáhajú rásť, fungovať a začleňovať sa do skupiny.

Wall-E (2000)

Druhé miesto na zozname opäť obsadil animovaný film, tentoraz však ide o komédiu. Dej je zasadený do budúcnosti a vyobrazuje scenár, v ktorom je Zem vyľudnená. Všetci ju museli opustiť, lebo bola zamorená odpadkami. A Wall-E je robot, ktorého úlohou je odpadky eliminovať. Aby zachránil lásku a pozostatky života na Zemi, musí veľa riskovať. Wall-E nás donúti zamyslieť sa nad našou planétou novým spôsobom. Zvyšuje povedomie o životnom prostredí a o tom, ako málo pozornosti mu venujeme.

Večný úsvit nepoškvrnenej mysle (2004)

Toto dielo je kombináciou science-fiction, komédie a drámy. Sleduje osudy dvoch ľudí, Clementine a Joela, ktorí sa rozišli. Clementine si nechala všetky spomienky na vzťah vymazať a Joel sa rozhodol, že urobí to isté. Tesne pred tým, než k vymazaniu dôjde, Joel svoje spomienky znovuobjavuje a príde na to, že možno robí chybu. Film sa zahráva s časom a spomienkami a istým spôsobom dáva nádej nedokonalým vzťahom.

Čistá duša (2001)

Tento film je biografickou drámou, pre ktorú bol inšpiráciou John Nash, majiteľ Nobelovej ceny za ekonomiku. Príbeh môžu diváci vidieť z pohľadu hlavnej postavy a často sa zahráva s mysľou a očakávaniami. Ukáže sa však, že hlavná postava nie je práve najdôveryhodnejším rozprávačom. Jej príbeh je plný emócií a diváka do deja doslova vtiahne. Až postupne pochopí, že nie je všetko tak, ako sa zdá na prvý pohľad.

Matrix (1999)

Klasika zobrazuje dystopickú budúcnosť, v ktorej je realita umelo vytvorená strojmi, nazýva sa „matrix“ a bola vytvorená v záujme podrobenia ľudskej populácie. Ľudia sú tu doslova pestovaní umelo. Matrix sa stal neoddeliteľnou súčasťou populárnej kultúry a z tohto rebríčka ho nemožno vynechať. Zamyslí nás donútiť sa nad tým, čo je vlastne skutočnosť. Aj vám napadlo, či nežijeme aj my v akejsi virtuálnej realite? Film obsahuje aj mnoho filozofických myšlienok, ako napríklad Platónovu jaskynnú alegóriu, či prvky z diela Alica v krajine zázrakov.

Šiesty zmysel (1999)

Hlavnou postavou je zraniteľný chlapec, Cole Sear, ktorý dokáže vidieť mŕtvych ľudí a hovoriť s nimi. Príbeh môžeme vidieť z pohľadu psychológa, ktorý sa Coleovi snaží pomôcť. Film sa okrem iného preslávil zápletkou, ktorá vás donúti premýšľať nad všetkým, čo ste dovtedy vo filme videli. Nemôžeme prezradiť viac pre prípad, že ste film ešte nevideli. Ak si ho však pozriete raz, budete ho chcieť vidieť znova.

Truman Show (1998)

Hlavnú postavu, Trumana Burbanka, si zahral Jim Carrey. Truman vyrastá v televíznej show, ktorá sleduje jeho život. Keď na to Truman príde, rozhodne sa ujsť. V digitálnej ére, kedy sú televízne show tak populárne, nás film donúti zamyslieť sa nad vlastným životom a nad tým, nakoľko je ovplyvnený médiami. Občas pomyslíme na to, aké by to bolo byť slávnou osobnosťou, je však dôležitejšie chrániť si súkromie. Okrem toho však film núti diváka zamyslieť sa nad tým, či je správne vysmievať sa iným a súdiť ich.

Neuveriteľný deň (1993)

Tento film je príbehom meteorológa Phila Connorsa, ktorý príde na to, že ten istý deň prežíva stále dookola. Hlavná postava si musí usporiadať priority a akceptovať, že prežíva stále ten istý deň. Rozhodne sa teda, že to bude ten najlepší možný deň. Film nás donúti premýšľať nad našimi prioritami. A keď hlavný protagonista pochopí, aký dopad majú jeho skutky, zrazu vidíme svet v novom uhle.

Prelet nad kukučím hniezdom (1975)

Film je nakrútený podľa románovej predlohy Kena Keseyho, Bol som dlho preč. Nie je jednoduché ho pozerať – vyobrazuje však, aké jednoduché je zneužiť moc. Dej sa odohráva v prostredí psychiatrie a napriek tomu, že nechýbajú vtipné momenty, pristihnete sa, že premýšľate nad dopadom psychickej choroby na jedinca a nad tým, ako sa mocní priživujú na slabších.

Čarodejník z krajiny Oz (1939)

Zakladá sa na novele L. Franka Bauma a je v ňom viac, než sa na prvý pohľad zdá. Hlavná postava Dorothy čelí nástrahám krajiny Oz, získava si priateľov a pokúša sa dostať domov do Kansasu. Aj keď to vyzerá, že ide o víťazstvo dobra nad zlom, Dorothy sa však naučí, že všetko, čo potrebuje, má v sebe. Príbeh je zábavný, zároveň však provokačný. Donúti nás zamyslieť sa nad tým, čoho je schopná naša odvaha, inteligencia a láska. Príbeh ukazuje, ako si sami vytvárame svoju realitu.

https://www.youtube.com/watch?v=8lik-qTakrs

Ktorý z filmov ste už videli? Ktorý vás zaujal najviac?

Pozri aj: Len málo ľudí vie, že týchto 5 filmov bolo inšpirovaných skutočnými udalosťami

learning- mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov