Pokiaľ ide o rozprávanie príbehov, historické filmy a fikcia nám jednoznačne majú čo ponúknuť.

Občas sa však objaví film, ktorý jednoducho nezapadá. Hovorí príbeh, ktorý znie veľmi nerealisticky, pravdou však je, že v nich pravdu predsa len nájdete. Niektoré filmy sú naozaj zaujímavé a občas si ani neuvedomíme, že to, čo sledujeme na obrazovke, sa skutočne udialo. V nasledujúcich riadkoch si prečítate o filmoch, ktoré inšpiráciu čerpali zo životných drám, ktoré sa naozaj udiali.

Článok pokračuje pod videom ↓

I Love You Phillip Morris

Umelec, ktorý je uväznený za podvod sa zamiluje do spoluväzňa a niekoľkokrát z väzenia ujde. To vyzerá ako fikcia. Pravdou však je, že ide o pravdivý príbeh Stevena Jaya Russela. Vo filme si hlavnú postavu zahral Jim Carrey, ktorý sa podobne ako Russel dostal do väzenia za podvod. Prvýkrát z väzenia ušiel, aby mohol byť so svojím partnerom Jimom Kempleom, ktorý v tom čase umieral na AIDS. Russela našli o dva roky neskôr a znova skončil vo väzení. Kemple čoskoro na to zomrel.

Netrvalo však dlho a Russel sa zamiloval so svojho spoluväzňa menom Phillip Morris. Keď bol Morris prepustený, Russel opäť utiekol. Zatelefonoval istému úradníkovi, tváril sa pri tom ako sudca a drasticky si tak zredukoval čas, ktorý si mal ešte odsedieť. Ušiel a bol chytený ešte dvakrát, len aby mohol byť s Morrisom. V jednom z prípadov dokonca predstieral vlastnú smrť. V súčasnosti je odsúdený na doživotný trest. Spôsob, akým bol jeho život vyobrazený vo filme považuje za celkom vzrušujúci.

Legenda o Zorrovi

V roku 1998 si slávny herec Antonio Banderas zahral chránenca nudného šľachtica, ktorý zažiaril ako maskovaný zločinec, ktorý zachránil obyvateľov Kalifornie pred skorumpovanými úradníkmi. Kým príbeh Zorra znie ako bežná rozprávka o retro hrdinovi, film The Mask of Zorro je založený hlavne na legendách, ktoré opriadli život skutočného desperada známeho pod menom Joaquin Murietta.

Murietta bol členom gangu, ktorý sa nazýval Five Joaquins. Boli to notoricky známi banditi, ktorí vyčíňali hlavne v období kalifornskej zlatej horúčky. Muriettova kriminálna aktivita nemala žiadne politické pozadie, aj tak sa však stal symbolom mexického odporu proti Američanom, ktorí sa usadili v Kalifornii. Nanešťastie pre neho, vyústilo to do bodu, kedy vláda na jeho hlavu vypísala odmenu. Neskôr bol Murietta chytený a popravený. Našťastie, Banderasa vo filme nečakal rovnaký osud.

50x a stále po prvý raz

Hlavú úlohu v tejto komédii si zahrali Adam Sandler a Drew Barrymore. Ak ste ten film videli, zrejme by ste ani len nepomysleli na to, že jeho dej je inšpirovaný skutočným príbehom. Sandler hrá veterinára, ktorý sa zamiloval do Drew. Tá však trpí amnéziou a každý nový deň je pre ňu čistým plátnom. Do rána totiž na všetko zabudne. Sandler zisťuje, že Drew si prehráva vždy jeden a ten istý deň stále dookola, a to odkedy utrpela vážnu nehodu, po ktorej ostal jej mozog poškodený.

Sandler je z celej situácie a z klamstva, v ktorom Drew žije, nešťastný. Nahrá preto sériu videokaziet, na ktorých hovorí o jej nehode a živote a Drew si ich má každé ráno pozrieť. Príbeh filmovej hlavnej postavy je však založený na skutočnom živote Michelle Philpots, ktorá utrpela poranenie hlavy počas zrážky dvoch áut. To spôsobilo, že si pamätá vždy len posledných 24 hodín. V skutočnosti však Michelle nepozerá každé ráno nahraté videokazety, ale lepiace papieriky a podľa nej skvelý moderný vynález, mobil.

Rocky

Ikonický Staloneho filmový počin dekády inšpiroval športovcov aj nešportovcov, aby vždy bojovali za svoje ciele. Rocky je chudobný miestny boxer, podarí sa mu však preraziť v súboji so svetovým šampiónom v ťažkej váhe, Apollo Creedom. Vďaka tréningom a Creedovej relatívnej apatii sa Rocky stáva prvým boxerom, ktorý sa v ringu s Creedom udržal celých 15 kôl.

Film vyobrazuje príbeh Chucka Wepnera a Muhammada Aliho, pričom Wepner sa zaradil medzi jediných štyroch mužov, ktorým sa podarilo Aliho počas jeho boxerskej kariéry poraziť. Presne ako vo filme, Wepner vydržal s Alim v ringu 15 kôl, napriek tomu, že vyzeral, aj sa cítil, ako keby ho prešiel kamión. Napriek tomu, že kvôli technike prehrali zápas obaja, v srdciach mnohých fanúšikov sa stal Wepner víťazom a inšpiráciou.

Rain Man

Tento film je komédiou i drámou, v ktorej sebecký predajca áut Charlie Babbitt zistí, že jeho otec, s ktorým si nebol veľmi blízky, práve zomrel a má ďalšieho syna. Charlie je nahnevaný, keď zistí, že nemalý majetok po otcovi zdedil práve jeho brat, Raymond, a to napriek tomu, že trpí ťažkou formou autizmu a je umiestnený v ústave. Keď Charlie zistí, že Raymond je savant a má neuveriteľné matematické nadanie, rozhodne sa jeho schopnosti využiť. Vezme ho do Vegas, aby v kasínach počítal karty.

Aj keď skutočný Rain Man nikdy karty vo Vegas nepočítal, jeho schopnosti sú ohromujúce. Jeho skutočné meno je Kim Peek a má takmer dokonalú pamäť. Kim má mnoho schopností, pamäťou však vyniká. Dokázal si napríklad zapamätať všetky cesty na mape, pamätá si nespočetné množstvo piesní a ich skladateľov, a má neuveriteľne detailné a presné poznatky z oblasti histórie. Po natočení filmu Rain Man Kim Peek cestoval po svete, zúčastňoval sa kampaní na podporu mentálne chorých a poskytol mnohým ľuďom možnosť byť svedkami jeho úžasných schopností.

Videli ste niektorý z týchto filmov? Ako sa páčili vám?

Pozri aj: Týchto 5 neuveriteľne inšpirujúcich filmov vás prinúti nad všetkým sa zamyslieť ešte raz

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov