Myslíte si, že viete, čo je to byť introvertom?

V súčastnosti sa o introvertoch rozpráva často. Táto téma sa stala akýmsi trendom. Mnoho ľudí sa považuje za introvertov a myslia si, že vedia, o čom to je. Myslia si, že introverti sú ľudia, ktorí chcú jednoducho byť sami. Hoci je pravda, že introverti trávia viac času sami so sebou, ako extroverti, ale nie je to len o tom. Čo to vlastne naozaj znamená – byť introvertom?

Článok pokračuje pod videom ↓

Kto je to vlastne introvert?

Po prvé, nikto nie je len introvert alebo len extrovert

Tieto dva pojmy nie sú protiklady. Nie je to len čierna a biela, ako by si niektorí mysleli. Každý človek pôsobí v niektorých situáciach introvertne, v iných zase extrovertne. Keď je niekto introvert, to ešte neznamená, že nemôže byť spoločenský, veselý, komunikatívny a zábavný v spoločnosti ľudí. Rovnako tak extroverti potrebujú raz za čas chvíľku, ktorú môžu stráviť osamote.

Známy švajčiarsky psychológ Carl Jung, ktorý ako prvý použil pojmy „introverzia“ a „extroverzia“ raz povedal: „Žiadna taká vec ako 100%-ný introvert alebo 100%-ný extrovert neexistuje. Taký človek by skončil v blázinci.“ Každý z nás má v sebe totiž niečo z oboch.

pexels.com

Po druhé, to, že introverti trávia čas osamote neznamená, že nenávidia  ľudí

Väčšina expertov súhlasí s tým, že introverti a extroverti reagujú na odmeny inak. Odmenami myslíme veci ako peniaze, spoločenské postavenie, sociálna príslušnosť či dokonca jedlo. Keď vás v práci povýšia alebo presvedčíte atraktívneho cudzinca, aby vám dal telefónne číslo, získate odmenu. A ako to spolu vlastne súvisí? Oba typy ľudí reagujú na tieto odmeny inak, pričom introvertov v podstate odmeny ani nezaujímajú, najmä tie sociálne. Z tohto dôvodu sú menej odhodlaní ísť von alebo sa viac snažiť, aby zapôsobili na šéfov.

Introverti sú viac motivovaní vnútorne. Snažia sa vytvoriť autentické spojenie s ostatnými, učiť sa – nie len kvôli testu, ale kvôli sebe a vytvoriť a zanechať po sebe nejakú stopu.

Introvert dá prednosť tichému podniku pred preplneným barom, pretože v tichu môže viesť skutočné zmysluplné rozhovory. Introverti proste potrebujú čas nie len pre seba, ale aj pre ostatných ľudí. V kľude a pokoji dobíjajú svoju energiu, ktorú môžu potom odovzdať svojim priateľom.

pexels.com

Nakoniec, každý má voči introvertom predsudky

Ľudia, ktorí viac rozprávajú, sú považovaní za atraktívnejších a zaujímavejších. Taktiež sú podľa iných považovaní za vhodnejších priateľov. Mnoho introvertov však tento predsudok hlboko pocítilo aj na vlastnej koži – v školách, na pracoviskách alebo vo vzťahoch.

Lenže „introvert“ pre introverta nie je len trend – je to ich identita a ich osobnosť, ktorá pozitívne zmenila spôsob, akým vidia sami seba. Byť introvertom, to je viac, než len výsledok osobnostného testu alebo vtipný obrázok, v ktorom sa nájdete. Pre mnohých je to niečo, čo mení život. Je to niečo, vďaka čomu dokážu lepšie pochopiť, kým vlastne sú.

To, že ste introvert by ste nemali považovať za svoju slabinu, pretože byť introvertom je v skutočnosti úžasné.

pexels.com
psych.sk (Alexandra Geletová), introvertdear
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov