Foto: Image by Borka Szabó from Pixabay

Každý z nás občas prežíva ťažké časy.

No nie každý vie čo povedať, keď prežíva náročné obdobie niekto z nášho okolia. Chceme vyjadriť, že sme pripravení byť oporou, no nemalo by to byť klišé ako vystrihnuté z filmu. Našťastie, poradcovia vedia, čo treba povedať, aby to bolo citlivé no jasné zároveň.

Článok pokračuje pod videom ↓

Chcem vedieť, ako ti je

Linky dôvery ročne vybavia tisícky telefonátov a prieskum ukázal, že ľuďom, ktorých niečo trápi, záleží na tom, ako sa s nimi rozprávame. Ukázalo sa napríklad, že frázy, v ktorých vyjadrujete starostlivosť voči druhej osobe a záujem o jej stav, sú mimoriadne efektívne. Menej efektívne sú frázy, ako napríklad: „Prepáčte, ale…“ alebo otázky v štýle „Cítite sa dobre/zle?“.

Môžem pre teba urobiť to alebo ono?

Jill Cohen je poradkyňa, ktorá sa zaoberá najmä na obdobie smútenia po strate a v rozhovore v roku 2017 sa pre Prevention vyjadrila, že je lepšie niekomu ponúknuť pomocnú ruku v konkrétnej záležitosti, ako opýtať sa všeobecne, či nejako môžete pomôcť. Vhodné je vedieť, aké aspekty života sú ovplyvnené a snažiť sa pôsobiť práve tam. Napríklad, niekomu možno pomôže, ak vyzdvihnete deti so školy, pomôžete s nákupom či s upratovaním. Dôležité však je najprv sa na danú vec opýtať, niekomu vaša pomoc vyhovovať môže, inému zas nemusí byť príjemná.

Foto: unsplash

Si pre mňa dôležitá/ý

Ak chcete byť niekomu oporou, aliancia zameraná na duševné zdravie odporúča vyjadriť otvorene svoje pocity a dať najavo, že je pre vás daná osoba dôležitá. Vhodné je to najmä v prípade, keď viete, že dotyčná osoba potrebuje vyhľadať pomoc odborníka. Nevtieravým spôsobom tak dáte najavo oporu a posuniete osobu tým správnym smerom.

Nie si slabý/á

Nech človek prežíva akékoľvek ťažkosti, či už sa týkajú financií alebo partnerských vzťahov, je dôležité, aby osoba vedela, že to všetko nie je vina jej slabosti. Povedzte človeku, na ktorom vám záleží, že nie je slabý ani zlý. Neraz práve táto správa pomôže človeku udržať hlavu nad hladinou.

Foto: unsplash

Chceš sa nejako rozptýliť?

Niekedy človek nepotrebuje dobre mienené rady ale rozptýlenie, vďaka ktorému nebude na chvíľu myslieť na problémy. Opýtajte sa preto, či si nechce osoba s vami pozrieť dobrý film alebo niekam vyraziť.

Máš toľko času, koľko potrebuješ

Ak niekto prechádza náročným obdobím, aj tá zdanlivo najjednoduchšia úloha môže pôsobiť ako heroický výkon. Dôležité preto je nevytvárať nátlak, ale dopriať človeku toľko času, koľko potrebuje, aby sa so situáciou vyrovnal. Problémy totiž zvyčajne nepominú okamžite, vyžaduje si to čas a je dobré, ak človek vie, že ten čas má k dispozícii.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov