Foto: Photo by Tim Gouw from Pexels

Aj vy radi siahate po smutných pesničkách?

Rozchody, zlá nálada, depresia či len obyčajný smútok. V týchto chvíľach si akosi automaticky vyberáme z nášho playlistu predovšetkým smutné songy, ktoré podčiarkujú našu náladu. Vedci sa v jednej zaujímavej štúdii pozreli na to, prečo je to tak. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Závery ich výskumu určite prekvapia aj vás.

Hudba výrazne vplýva na náš psychický stav

Pri počúvaní hudby začíname podvedome rezonovať so štýlom hudby, ktorý sme si vybrali. Niektoré pesničky nás dokážu nakopnúť, iné nás zas upokoja či v nás vyvolajú rôznu vlnu spomienok. Štúdia z roku 2015 ukázala, že ľudia trpiaci depresiou skôr preferujú smutné piesne. Doposiaľ sa predpokladalo, že tento druh melódie v nich zosilní depresiu a zlý stav. Nedávny výskum však tvrdí, že je to presne naopak.

Photo by Eric Nopanen on Unsplash

Podľa záverov štúdie publikovanej v magazíne Emotion, počúvanie smutných piesní počas depresie môže mať liečivý charakter. Môže človeka upokojiť či dokonca ho nakopnúť a tak mu pomôcť v tom, aby si nehovel v sebaľútosti. Táto nová štúdia zopakovala výskumnú časť štúdie z roku 2015, pričom prišla k prekvapivým záverom. Tie tvrdia, že pacienti s depresiou akosi podvedome hľadajú záchranu v smutných piesňach, ktoré im pomáhajú dostať sa z depresívneho stavu.

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Účastníci výskumu sami vysvetlili dôvod, prečo pri výbere siahli predovšetkým po smutnej hudbe. Tvrdili, že ich upokojuje a neprehlbuje ich smútok či úzkosť. Tento druh hudby vnímajú ako istú formu podpory, ktorú v danej chvíli potrebujú ako soľ. Nedostatkom tejto kontroverznej štúdie je však fakt, že bola uskutočnená na relatívne malej vzorke (38 žien s diagnostikovanou depresiou a 38 žien bez depresie), takže bude potrebný ďalší výskum, ktorý by potvrdil alebo vyvrátil túto zaujímavú teóriu.

Vždy sa nájde niekto, kto sa má horšie ako my

Ak trpíte depresiou a máte pocit, že vám smutné piesne pomáhajú dostať sa zo zlého stavu, smelo v tom pokračujte. U niekoho však tento typ hudby môže tento stav len prehlbovať. Vtedy je lepšie preladiť na iný kanál. Depresia je stav, ktorý si vyžaduje pozornosť, no vždy sa dá nájsť svetlo na konci tunela. A nebáť sa hľadať riešenie.

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

V krízových situáciách je jedna z efektívnych terapií pomoc druhému. Preto ak sa cítite pod psa, skúste nájsť niekoho, kto je na tom ešte horšie než vy. Ľudia, ktorí sa pri rôznych katastrofách neľutovali, ale nezištne pomáhali ostatným, mali v porovnaní s ostatnými oveľa menej posttraumatických stresových porúch. Je to spôsob terapie, ktorý sa určite oplatí vyskúšať.

bigthink, digest
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov