Pocitu osamelosti sa môžete veľmi rýchlo zbaviť.

Každý z nás sa z času na čas cíti osamotený. Akoby sa na vás všetci vykašľali, akoby bol celý svet proti vám. Všetko je zrazu tak smutné, pesimistické, čierne a pochmúrne. A pocit samoty je naozaj veľmi blízko depresii či smútku. Preto je dobré mať po ruke vždy nejaké aktivity, ktoré by s tým zatočili a vy by ste sa tak opäť dostali do bežnej verzie samého seba.

Článok pokračuje pod videom ↓

O aké aktivity ide?

#1 Počúvajte zaujímavé podcasty

Jedna zo skvelých aktivít, ktoré môžete urobiť v prípade, že potrebujete aspoň nachvíľu uniknúť svojim vlastným myšlienkam a zabudnúť na ten hnusný a trýznivý pocit samoty, je počúvať podcasty. Podcasty sú zvukové záznamy, to znamená, že vám stačí iba počúvať rôzne inšpiratívne či vtipné príbehy alebo diskusie na nejakú tému. Môžete sa dozvedieť mnoho nových a zaujímavých vecí alebo vás namotivujú vstať a urobiť dieru do sveta.

#2 Buďte kreatívni a vytvorte niečo

Mnoho svetoznámych autorov, maliarov či skladateľov vytvorilo svoje životné diela práve v časoch samoty, depresie a smútku. Písať, maľovať, hrať na hudobný nástroj, vyšívať či venovať sa akejkoľvek inej forme umenia vie naozaj pomôcť – zbavíte sa ťarchy vašich pocitov, pretože ich pretavíte do inej podoby a zároveň to bude pre vás spôsob, ako si znovu nájsť cestu k sebe samému. Tak zoberte do ruky štetec či pero a neváhajte, tvorte.

unsplash.com

#3 Skúste dobrovoľníctvo

Nie je nič krajšie ako nezištná pomoc druhým. A vedzte, že ak budete okolo seba rozosievať radosť a pomáhať ostatným, z vašej vlastnej neubudne. Ba práve naopak, aj vy sami sa budete cítiť lepšie, spokojnejšie, šťastnejšie a hlavne, nie osamelo. Nie všetko v živote je len o peniazoch.

#4 Jóga alebo meditácia

Ak sa cítite osamelo, niekedy jediná vec, ktorú potrebujete, je akýsi impulz. Impulz od vás pre vás, ktorý vám napovie, že svet za to predsa len stojí. Impulz, ktorý vám napovie, že všetko je len a len vo vašich rukách a práve vy máte tú moc to zmeniť. A presne takýto impulz môžete dostať pri meditácii či cvičení jógy, pretože obe aktivity vám pomáhajú k nájdeniu a rozvíjaniu samého seba.

#5 Akýkoľvek iný druh pohybu

Pohyb je dôležitý. Aj keď sa cítite akokoľvek zle, akokoľvek osamelo či deprimovane, predsa choďte von a predsa si zabehnite svoje zvyčajné kilometre či skúste akúkoľvek inú fyzickú aktivitu. Pri cvičení sa z tela uvoľňujú endorfíny, ktoré vás nielenže robia šťastnejšími, no zároveň pomáhajú zahnať zlé a pochybné myšlienky o tom, že by ste boli osamelí.

unsplash.com

#6 Porozprávajte sa s priateľom či rodinou

Kedy naposledy ste si boli niekde len tak posedieť na káve s vaším blízkymi? Kedy ste boli naposledy na návšteve? Alebo kedy naposledy prišla návšteva k vám? Už je to zrejme dlho, čo ste s ostatnými nemali žiadne plány, čo ste s ostatnými takmer pretrhli kontakt. Tak zoberte telefón a napravte to. Uvidíte, že takmer hneď sa vám uľaví.

#7 Skúste nejakú pre vás novú činnosť

Vyskúšajte niečo nové. Zapíšte sa na nejaký večerný kurz. Choďte medzi ľudí. Rozprávajte sa s nimi. Nezatvárajte sa doma, vo svojej vlastnej ulite. Ak sa chcete cítiť lepšie, potom pre to musíte niečo urobiť. A nie je nič lepšie, ako popri tom ešte skúšať nové a zábavné veci.

Ešte pred tým všetkým si však skúste vytvoriť vlastný zoznam

Ja viem, možno si hovoríte, čo je to za somarinu? Ako máte vedieť, kedy pocit osamelosti opäť udrie? A načo si vlastne máte spisovať nejaký hlúpy zoznam? No verte či nie, hovorí sa, že šťastie praje pripravenému. Je fakt, že nikdy nevieme, kedy to na nás opäť príde a preto je dobré poznať niekoľko aktivít ešte predtým. Či už na vašom zozname bude nejaký výlet, túra, beh, bicyklovanie, plávanie, návšteva múzea či počúvanie hudby, všetko je na vás. Nepotláčajte vaše emócie a nechajte ich, nech z vás vypŕchajú aj samé.

unsplash.com

Pozri aj: Takto to vyzerá, keď sa samota stane vaším najväčším priateľom. Ak ju takisto milujete, v týchto 15+ krásnych ilustráciách sa určite nájdete

thelist
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov