Foto: Unsplash/Jonathan Rados

Cítili ste sa už niekedy tak zúfalo, že ste si mysleli, že to nikdy neskončí?

Beznádej prichádza častejšie, ako si chcú mnohí ľudia pripustiť. Väčšinou nikto netuší, čo s týmto pocitom robiť. Trvá to nejaký čas osamote, kým prídete na to, čo vám pomôže s touto vyčerpávajúcou emóciou. Čo teda robiť, keď sa cítite beznádejne? Portál Learning Mind uvádza 7 vecí, ktoré by vám mali v takejto situácii pomôcť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Pripomínajte si

Pri prvom pocite beznádeje nezabudnite, že sa nikdy nemusíte cítiť iba zle. Ako napríklad aj v najhoršom štádiu depresie, kedy môžete prežívať aj dobré dni. Ak sa snažíte niečo zvládnuť, keď sa cítite beznádejne, mali by ste si pripomínať dobré a zlé dni, ktoré ste prežili. Nikdy nič nezostane rovnaké, veci sa jednoducho menia. Beznádej, akákoľvek môže byť ťažká, nebude trvať večne. Zamyslite sa nad tým.

#2 Starajte sa o seba

Vtedy, keď začnete pociťovať beznádej, urobte pre seba niečo dobré. Nie je to sebecké, ak sa o seba staráte a rozmaznávate sa. Vyspite sa alebo si niečo pekné kúpte. Ak vám to zdvihne náladu a nikomu to neublíži, choďte do toho. Strávte napríklad nejaký čas osamote, sledujte svoje obľúbené seriály, prečítajte si dobrú knihu, aby ste si prečistili hlavu. Chvíľu myslite aj na seba, potom sa môžete vrátiť k robeniu vecí pre ostatných.

Foto: Unsplash/freestocks

#3 Poplačte si

Mnohí ľudia začnú pociťovať beznádej a nevedia, čo s tým. Potom existujú aj takí, ktorí vždy nájdu riešenie. Jedným z nich je plač. Precíťte všetko, čo potrebujete a nechajte sa tým unášať. Určite ste už mnohokrát počuli, že by ste mali prestať plakať a začať myslieť pozitívne, ale je to skutočne zdravé? Vždy určite nie. Občas treba uvoľniť tlak, ktorý pomôže prekonať aj pocit beznádeje.

#4 Priznajte si svoje pocity

Ak prežívate pocit beznádeje, nevychádza to len tak z ničoho nič. Vo vašom živote je niečo, vďaka čomu sa cítite prázdni. Možno nie ste šťastní vo vzťahu alebo prežívate syndróm prázdna. Vždy existuje dôvod, prečo sa cítite beznádejne, a kým nepriznáte, prečo to tak je, nikdy sa nebudete cítiť lepšie. Musíte preskúmať každý problém a preskúmať, čo znamená. Až potom sa môžete posunúť vpred.

Foto: Unsplash/Sasha Freemind

#5 Všímajte si dobré veci

Aj v tej najtemnejšej noci vám malé svetielko nádeje pomôže. Môže vás osvietiť viac, ako sa zdá. Poobzerajte sa okolo seba a uvidíte maličkosti, krásne veci, ktoré tvoria kúsok celej skladačky s názvom Život. Ak si všímate všetko okolo, verte, že veci budú lepšie.

#6 Podeľte sa s ostatnými

Aby ste predišli beznádeji, môžete zdieľať svoje nádeje a sny s ostatnými. Na to potrebujete dobrého priateľa alebo blízkeho člena rodiny. Podeľte sa o to dobré, čo vo vás je s tými, ktorí vám môžu pomôcť pri ceste z tmy.

Foto: Unsplash/Brent Ninaber

#7 Spomeňte si na minulé úspechy

Už v minulosti ste pociťovali beznádejné chvíle, dni a dokonca aj dlhé obdobia plné beznádeje. Hádajte čo? Všetky ste ich prežili. Ak si nie ste istí, čo robiť, keď sa práve teraz cítite beznádejne, môžete si spomenúť na všetky chvíle, kedy ste sa už takto cítili. Vzdali ste sa? Nie. Vezmite teda svoju vnútornú silu a použite ju proti všetkým negatívnym pocitom, ktoré prežívate.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov