Foto: Pexels/William Choquette

Premýšľanie je v skutočnosti vyčerpávajúce.

Ak pracujete mentálne, určite veľmi dobre poznáte ten pocit, kedy ani po dokončení práce nedokážete “vypnúť”, pretože cítite extrémnu únavu. Ľudia vám potom veľakrát môžu oponovať tvrdením: “Veď celý deň len sedíš,” faktom ale je, že mentálna práca je veľmi vyčerpávajúca. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tom napísal portál Spring. 

Premýšľanie spôsobuje únavu

Nie je to žiaden mýtus, ale fakt. Už aj vede sa podarilo dokázať, že intenzívne premýšľanie spôsobuje únavu — avšak ani nie tak v zmysle štandardnej ospalosti, ale skôr duševnej vyčerpanosti. 

Istej štúdii sa podarilo potvrdiť, že jedným z dôvodov tohto pocitu vyčerpania je akumulácia glutamátu v prefrontálnom kortexe. 

Ide totiž o neurotransmiter, ktorý síce aktivuje mozové bunky a je dôležitým pri rozhodovacích procesoch a pri učení, avšak jeho nadbytok môže byť toxický a súvisí napríklad aj s depresiou. 

Autori štúdie teda hovoria, že únava po intenzívnom rozmýšľaní nie je žiadnym mýtom, ako si dodnes mnohí mysleli. Dr. Mathias Pessiglione vysvetľuje: “Viaceré teórie naznačovali, že únava je druhom ilúzie, ktorú si vytvorí náš mozog, aby sme sa začali venovať nejakej príjemnejšej činnosti. Naše zistenia však ukazujú, že mentálna práca skutočne vedie k akumulácii škodlivých látok v mozgu.”

Pexles/Andrea Piacquadio

Tvrdá mentálna práca zhoršuje sebaovládanie 

Okrem iného však táto štúdia poukázala aj na jedno ďalšie veľmi zaujímavé zistenie. Tým je, že pokiaľ sa majú ľudia, ktorí mentálne tvrdo pracujú rozhodovať, premýšľajú skôr krátkodobo. 

Povedané inými slovami to znamená, že tvrdá práca u ľudí zhoršuje schopnosť sebaovládania, a následne preto robia horšie rozhodnutia ako ľudia, ktorí musia pri práci premýšľať oveľa menej. 

Čím je doba pokročilejšia, tým je pre mentálne pracujúcich náročnejšie rozhodnúť sa “dobre”. Tak napríklad, v noci si môže takýto človek zvoliť online nakupovanie pred spánkom a pod. 

Autori štúdie pritom dopĺňajú, že neexistuje žiaden “zázračný liek”, ktorý by toto dokázal zvrátiť — tým jediným je kvalitný odpočinok a spánok. 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov