Robíte ich aj vy?

Rodičia sa nám snažia už od útleho detstva vpratať do hlavy základy slušného správania. A ovládať aspoň trochu z etikety rozhodne nie je na škodu. Veľa ľudí sa však aj obyčajnými drobnosťami dopúšťa chýb, ktoré nie sú v súlade s etiketou. A ktovie, možno niektoré z týchto robíte aj vy.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Neposielate poďakovanie

Slová „ďakujem“ a „prosím“ boli takým začiatkom, ktorý sme sa v rámci etikety a slušného správania naučili od našich rodičov. Našťastie, väčšina z nás si ich osvojila a aj naďalej ich využíva v plnej miere. Podľa odborníkov a samozrejme podľa etikety by sme však určite mali poďakovať hostiteľovi, keď odchádzame z nejakej akcie, a potom by sme mu mali ešte do 24 hodín zavolať alebo napísať a poďakovať sa ešte raz. Spravili ste to niekedy?

#2 Na návštevu chodíte s prázdnymi rukami

Ak ste niekde pozvaný na večer, obed alebo len zbežnú návštevu, nikdy by ste nemali prísť s prázdnymi rukami. Základy etikety hovoria jasne – hosť by mal vždy so sebou niečo priniesť, či už pôjde o fľašu vína, kávu, dezert alebo napríklad kvety, výber je len na vás. Nikdy však nie naprázdno.

unsplash.com

#3 Vyberiete si nevhodné miesto na sedenie

Ak ste niekoho pozvali k vám a chystáte sa napríklad jesť, je veľmi dôležité, kde si sadnete vy a kde usadíte vášho hosťa. Mali by ste mu ponúknuť to najlepšie miesto a pokiaľ je to možné, tak nech ide miesto, z ktorého vidno na dvere – vtedy sa vraj hostia cítia najpríjemnejšie.

#4 Neviete, čo si počať s obrúskom

Jedna z najzáludnejších vecí, ktoré musíme riešiť je to, čo urobiť v reštaurácii alebo na návšteve s obrúskom. Podľa etikety by sme si obrúsok mali dať na kolená a pokiaľ opustíme stôl, pretože si potrebujeme odskočiť, mali by sme ho nechať položený na stoličke.

#5 Prípitok nenecháte na hostiteľa

Opäť, ak ste na nejakej akcii, je slušnosť, ak prípitok prednesie najprv hostiteľ a až potom sa pridáte vy – ak chcete niečo povedať, alebo niečo k tomu dodať. Taktiež odpiť by ste si mali až po prípitku, skôr nie.

unsplash.com

#6 Neponúknete sa

Ak sa nachádzate na návšteve a hostiteľ vám niečo ponúkne – či už pôjde o kávu, čaj, zákusok, večeru alebo čokoľvek iné, slušnosť káže neodmietnuť. Aj keď momentálne nemáte na nič chuť, neodmietajte a vždy sa ponúknite – aspoň trochu.

#7 Máte zlé stolovanie

Počas jedenia by na stole mali byť iba veci, ktoré potrebujete. To znamená taniere, príbor, samotné misy alebo nádoby s jedlom, možno obrúsky a dochucovadlá. Nikdy by sa tam však nemali nachádzať veci, ktoré k jedlu nepatria. Vyvarujte sa tomu a nabudúce dajte všetky mobilné telefóny, papiere, noviny, knihy alebo hračky zo stola preč.

Pozri aj: 37 novodobých pravidiel etikety, ktoré by mal poznať naozaj každý z nás

thelist
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov