Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Pokiaľ ide o psychológiu, je to odbor s nekonečnými možnosťami.

Ľudskú povahu, myslenie, správanie a motiváciu nie je ľahké preskúmať, no vedcom sa za posledných niekoľko rokov predsa len podarilo urobiť pokrok. Vďaka tomu sa s vami môžeme podeliť napríklad aj o týchto 13 faktov, ktoré vám pomôžu veľa vecí objasniť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Úzkosť

Priemerný študent dnes trpí takou mierou úzkosti, akou trpeli pacienti psychiatrie okolo roku 1950. Každých niekoľko rokov sa táto hranica posúva a vedci popísali hneď niekoľko príčin. Napríklad, ľudia sa čoraz menej venujú duchovnej stránke svojho života, do manželstva idú neskôr, práce striedajú ako ponožky a menej sa socializujeme. Chceme byť bohatí a šťastní, no od iných ľudí máme nerealistické očakávania. Okrem toho, zo všetkých médií k nám prúdi omnoho viac zlých správ než kedykoľvek predtým, vďaka čomu považujeme svet za nebezpečné miesto.

Spáchali ste zločin

Vedeli ste, že trvá len tri hodiny, kým niekoho presvedčíte o tom, že niekoho zavraždil, aj keď to tak nie je? Dokonca ani nie je nutné využiť drsné donucovacie prostriedky, stačí k tomu priateľský rozhovor. Ľudská pamäť totiž nie je dokonalá a takmer okamžite po udalosti začne skresľovanie spomienok. Ak teda viete o živote človeka pár detailov a dokážete na to využiť tie správne techniky, pokojne môžete jeho spomienky zámerne skresliť a prinútiť ho, aby im uveril.

Foto: unsplash

Chcete nájsť pravú lásku? Vezmite so sebou psa

Je len málo ľudí, ktorým by sa protivil pes, vedcom sa však podarilo dokázať, že vo väčšine prípadov, ak so sebou vezmete psa na rande, výrazne zvýšite svoje šance na úspech. Človek, ktorý má po svojom boku psa, pôsobí dôveryhodnejšie a atraktívnejšie.

Aká je vaša obľúbená pesnička?

Obľúbené piesne si nevyberáme len tak náhodne. Vo väčšine prípadov sa viažu k dôležitej udalosti, osobe a emócii, ktorú sme prežívali v čase, keď sme danú pieseň počuli.

Strach zo šťastia

Znie to bizarne, no niektorí ľudia sa skutočne boja šťastia. Ide najmä o ľudí, ktorí prežili zásadnú tragédiu v čase, keď boli šťastní. Automaticky očakávajú, že v momente, keď sú šťastní, sa stane niečo zlé, preto sa pocitu šťastia jednoducho vyhýbajú. Často si ich ľudia mýlia s introvertmi, pretože sa vyhýbajú večierkom či iným udalostiam. Títo ľudia sa však neboja spoločnosti iných ľudí, boja sa šťastia.

Strata telefónu

Telefón sa stal neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a to až do takej miery, že strata mobilu nás desí rovnako, ako hrozba teroristického útoku. Do tejto kategórie sa zaradil dokonca aj strach z toho, že zmeškáme vlak. Do top 5 sa však medzi strachmi zaradil aj strach z vážnej choroby, prírodnej katastrofy či výpovede v práci.

Foto: unsplash

Denníček

Ak si ešte nepíšete denníček, mali by ste to čím skôr napraviť. Je totiž dokázané, že to má množstvo benefitov, napríklad silnejšie psychické zdravie, silnejšiu imunitu a iné. Nesmieme však zabudnúť na fakt, že ak si občas zalistujete v denníčku, môžete si pripomenúť chyby, ktoré ste v minulosti urobili a v budúcnosti sa im vyhnúť. Nehovoríme, že máte denníček zaplniť litániami, stačí, ak si každý deň v približne rovnakom čase zapíšete pár viet.

Veľa nápadov

Odborníci zistili, že ak by boli zamestnanci platení od počtu myšlienok a nie na základe ich kvality, bola by na tom daná spoločnosť lepšie, ako keby sa platili len kvalitné nápady. Platí to však len v prípade, ak by zamestnanci mali len krátke prestávky na odpočinok. Ideálne je, ak požiadate zamestnancov, aby zaznamenali čo najviac nápadov, aj keď sa im zdajú hlúpe. Po čase by sa mali na 20 minút venovať celkom odlišnej úlohe a potom sa opäť vrátiť k tej pôvodnej.

Krátka prechádzka

Fakt, že príroda nám poskytuje úľavu a útočisko, je známy už nejaký ten čas. Ľudia, ktorí strávia v prírode aspoň 20 minút denne, sú so svojím životom spokojnejší.

Foto: unsplash

Ako na nás vplýva hudba?

Pokiaľ ide o hudbu a produktivitu, názory vedcov sa rozchádzajú, no časť z nich si myslí, že nech už počúvate počas práce akúkoľvek hudbu, znižuje to úroveň vašej kreativity.

Ako si vylepšiť pamäť?

V snahe zapamätať si toho čo najviac si v škole mnoho ľudí píše poznámky, či už do zošita alebo na notebooku. Pravdou však je, že oveľa efektívnejšie je kreslenie. Nemusíte mať talent, nikto váš výtvor nebude hodnotiť, no môže vám výrazne pomôcť.

Foto: unsplash

Plán B

Hovorí sa, že vždy treba mať plán B, vedci si však myslia, že práve ten znižuje vaše šance na úspech. Ak si chcete založiť biznis, neuvažujte nad žiadnym náhradným plánom, venujte sa naplno tomu, čo chcete dosiahnuť.

Zvládnem to?

Chcete prestať fajčiť, začať novú diétu alebo stráviť menej času flákaním sa po sociálnych sieťach? Neprikazujte si: „Teraz nebudem online, dnes si dám o cigaretu menej, dnes nebudem jesť sladké“. Radšej sa sami seba opýtajte, či to zvládnete. Psychológ Ibrahim Senay tvrdí, že človek potrebuje vnútorný tlak, ktorý ho k skutkom motivuje. Ak sa sami seba opýtate, či niečo zvládnete, motivujete sa k tomu, aby ste niečo skutočne začali robiť.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov