Je dobré počúvať hudbu popri práci?

Je dobré počúvať hudbu popri práci? / foto: Pexels

Mnohí si život bez hudby nedokážu ani len predstaviť.

Niektorým pomáha pri učení, iní bez nej nevyjdú z domu ani na krok. Ako je to však s hudbou pri práci? Je pre nás prospešná alebo nás naopak brzdí?

Článok pokračuje pod videom ↓

Mozart alebo metal

To, že hudba pomáha udržiavať rytmus a zvyšuje výkonnosť pri cvičení v posilňovni, je známe už nejaký ten čas. Ako je to však s hudbou, keď práve necvičíte, ale potrebujete sa venovať práci? Možno vás sklameme, no na túto otázku neexistuje jednoduchá a jasná odpoveď. Existujú zatiaľ len čiastkové odpovede. Napríklad, vedci vykonali výskum, v ktorom testovali vplyv Mozartovej hudby na uvažovanie. Ukázalo sa, že Mozartove skladby pôsobili na myseľ človeka pozitívne, výsledok je však veľmi špecifický. Ako však vplýva na myslenie napríklad metalová hudba či jazz?

Foto: unsplash

Príliš veľa faktorov

Vedci sa otázkou hudby počas práve zaoberajú už zopár rokov, no ich pocity sú zmiešané a odpovede neurčité. Je totiž náročné odpovedať pri toľkých rôznych druhoch hudby a pri takom množstve pracovných možností. Okrem toho, mimoriadne dôležitým faktorom je osobnosť jedinca nezávisle od jeho povolania. Mali by skúmať vplyv Mozarta na psychológov alebo vplyv metalu na stavbárov? Preto nie je možné povedať, či je vplyv hudby na prácu dobrý alebo zlý.

Výskum

Predsa sa však vedci nevzdávajú a do jedného z výskumov zapojili 142 študentov. Požiadali ich, aby plnili dva typy úloh, náročné a menej komplikované. V jednoduchej úlohe mali študenti prechádzať zoznam slov a vyškrtnúť tie slová, v ktorých sa nachádzalo písmeno „a“. V komplexných úlohách si mali zapamätať dva stĺpce slov a následne si ich o niečo neskôr vybaviť. Študenti boli rozdelení do niekoľkých skupín, pričom jedna pracovala v tichosti a druhá plnila úlohy pri počúvaní rôznych druhov hudby. Okrem toho, študenti sa podrobili aj osobnostným testom, ktoré skúmali, ako reagujú na externú stimuláciu.

Foto: unsplash

Miera stimulácie

Výsledky ich v skutku prekvapili. Študenti, ktorým vyhovovala externá stimulácia (napríklad hranie sa s mobilom počas sledovania televízie) podali počas práce nižší výkon, ak pri tom počúvali hudbu. Naopak tí, ktorí externé stimuly nepotrebujú a nevyhľadávajú, podali lepší výkon pri počúvaní hudby, miera stimulácie totiž bola dostatočná na to, aby udržala ich pozornosť.

Ako ste na tom vy? Pracuje sa vám lepšie s hudbou alebo bez nej?

curiosity
Redaktor, psychológ, knihomoľ a milovník umenia každým cólom duše.
Uložiť článok

Viac článkov