Keď sa cítite úzkostlivo, rozrušene alebo frustrovane, je môžné, že ste v tzv. "červenej zóne".

Aj vy sa cítite vo svojom živote vystresovane, rozrušene alebo úplne rozladene? Zažívate pocity strachu a frustrácie? Je to spôsobené možno tým, že už dlhší čas sa nachádzate v tzv. červenej zóne. Aby ste sa toho všetkého zbavili, je dôležité, aby ste z nej vyšli a prešli do zelenej zóny. Ale ako?

Článok pokračuje pod videom ↓

Červená a zelená zóna

Našu myseľ z času na čas napádajú len negatívne myšlienky plné pochybností a nepokoja. Myslíme na všetky nedokončené úlohy, na projekty, ktoré sa podľa nás neuberajú správnym smerom, na všetky naše povinnosti a problémy, ktoré sa nám kopia, sme podráždení, cítime sa pod tlakom a vždy sa všade len ponáhľame, no aj tak máme pocit, že nič nestíhame. Vtedy naša myseľ zablúdila do takzvanej červenej zóny.

Potom, na druhej strane je tu niečo, čo nás vždy dokáže upokojiť. Tiché pozadie našej mysle nám hovorí, aby sme spomalili, aby sme sa nadýchli a vydýchli. Povzbudzuje nás, že sme na tej správnej ceste, vediac, že robíme naše maximum, a že to robíme dobre. Vtedy naša myseľ pomaly prechádza z červenej do najskôr oranžovej, žltej a napokon až do zelenej zóny.

pexels.com

Je úplne prirodzené a nevyhnutné pohybovať sa medzi zelenou a červenou zónou. Zelená predstavuje pokojný stav mozgu aj tela. V nej máme pokojnú, šťastnú či milujúcu myseľ a sme dobročinní voči sebe, ale aj iným.

Potom sa však dostaneme do červenej zóny, aby sme sa vyhli hrozbám, využili príležitosti, alebo sa zaoberali otázkami vzťahov. Keď sme v tejto zóne, sme pripravení na strach, majetnosť a agresiu. Cítime hnev, frustráciu, podráždenie, alebo to, že nie sme dostatočne dobrí.

Kým zelená zóna nám poskytuje len samé výhody a benefity, v červenej zóne sa tieto výhody výrazne kompenzujú s negatívnymi vplyvmi na naše zdravie a dlhovekosť. Pre nás, pre naše zdravie a blaho, osobný rast a šťastie je však najlepšie, ak túto červenú zónu opustíme tak rýchlo, ako to pôjde.

Ako sa dostať z červenej zóny?

V rušnom živote nám každý deň ponúka desiatky príležitostí na to, aby sme opustili zelenú zónu a dostali sa do červenej. Aby sme sa však dokázali vysporiadať s naliehavými potrebami nášho tela a mysle, môžeme niekedy skákať z jednej zóny do druhej a tak aktivovať stres. Akonáhle si teda všimnete, že vaša nálada sa hýbe zlým smerom, ihneď konajte.

pexels.com

Intenzívne myslite na to, že sa chcete vrátiť späť do zelenej zóny. Vydychujte pomaly, dvakrát tak dlho, ako vdychujete. Premýšľajte o niečom, čo vo vás vyvoláva pocit bezpečia, čo vás napĺňa. Zamerajte sa na tieto dobré pocity, zostaňte s nimi a nechajte, nech sa to napätie vo vašom tele postupne rozplynie.

Keď sa trochu upokojíte, nájdite si svoju prioritu v akejkoľvek situácii a utešte sa tým, že vy robíte všetko, čo môžete, ale na samotný výsledok už vplyv niekedy nemáte.

V živote a vo svete sa pokúste spomaliť. Hovorte pozorne. Odložte si nejaký čas len pre seba. Snažte sa nekonať zo strachu, hnevu, frustrácie, hanby alebo pod vplyvom ega.

Samozrejme, že ani tieto princípy nie sú úplným všeliekom a nie vždy fungujú. Musíte na to ísť pomaly a pravidelne to opakovať. Je to ako skrotiť divokého mustanga na osedlaného koňa. Znova a znova musíte odstraňovať strach, prinášať jemnosť a povzbudzovať ten pokoj, ktorý vo vás niekde je.

Pozri aj: Príliš nad všetkým premýšľate? Duchovný guru Osho radí, ako sa tohto zlozvyku zbavíte

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov